Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Støre er inhabil

På oppdrag fra Dagbladet har advokatfirmaet Kvale vurdert utenriksminister Jonas Gahr Støres habilitet.

-INHABIL: Advokatfirmaet Kvale har vurdert utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet overfor vennen Felix Tschdui. Konklusjonen er knusende.  Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
-INHABIL: Advokatfirmaet Kvale har vurdert utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet overfor vennen Felix Tschdui. Konklusjonen er knusende. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har bedt Kvale Advokatfirma gjøre en habilitetsvurdering av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i saken om den omstridte millionstøtten til stiftelsens Senter for nordområdelogistikk.

Konklusjonen er klar:

- Slik vi kjenner saken i dag ser det ut til at de enkelte vilkårene forvaltningsloven oppstiller for å konstatere inhabilitet er oppfylt, skriver Lars Trygve Jenssen på vegne av Kvale Advokatfirma.

- Våre hovedargumenter for dette er at vi anser Jonas Gahr Støres og Felix Tschudis vennskap for å være inhabiliserende nært og at Felix Tschudis interesser i den reelle mottaker av midlene fra UD er både særegne og av tilstrekkelig styrke. De samlede omstendigheter er egnet til å svekke tilliten, skriver advokatfirmaet videre.

Kvale Advokatfirma viser til at de har gjort en «vanskelig avveining og forskjellige jurister vil kunne komme til forskjellige konklusjoner». Likevel er Kvale, etter en helhetlig skjønnsmessig vurdering, klinkende klare i sin sak:

- Når vår konklusjon er at Jonas Gahr Støre er inhabil  vil dette gjelde hele Utenriksdepartementet. Som et minimum skulle avgjørelsen om å bevilge penger til Senter for nordområdelogistikk vært overlatt til noen utenfor UD.

I sin vurdering av Støres habilitet har advokatfirmaet anvendt habilitetsreglene for den offentlige forvaltningen.

- Det særegne forholdet som er grunnlaget for en mulig inhabilitet for Støre er vennskapet med Tschudi, kombinert med Tschudis tilknytning til og posisjon i det som i dag heter stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, skriver Jenssen i notatet.

- Tilstrekkelig nært
Advokatfirmaet legger stor vekt på vennskapet mellom Felix Tschudi og Jonas Gahr Støre, som etter hvert har vist seg å være nærmere enn Støre først ville innrømme.

- Dersom et livslangt vennskap der man er sammen på livets merkedager og ferierer sammen ikke skal regnes som relevant i habilitetsspørsmål, er det vanskelig å se hva som står igjen, skriver Kvale.

I habilitetsvurderingen legger også advokatfirmaet stor vekt på Felix Tschudis rolle i senteret.

- I tillegg til å være blant stiftelsens initiativtagere og den første finansieringskilde blir Felix Tschudi ved denne formaliseringen også stiftelsens formelle hovedperson. Han er styreleder og styreleder er i stiftelsens vedtekter gitt både signatur og prokura på stiftelsens vegne. Videre fastslår vedtektene at Tschudis selskap har rett til plass i stiftelsens styre. En slik rett er det ingen andre som har, verken UD, Det Norske Veritas eller Statoil. Alt i alt tyder mye på at stiftelsens klare hovedperson er Felix Tschudi.

- Omfattende næringsinteresser
I tillegg til å være initiativtaker for senteret og styreleder, legger også advokatfirmaet vekt på Støres venns næringsinteresser i milliontildelingen fra UD. Advoktfirmaet viser til søknaden fra Rederiforbundet, der det går klart fram at Tschudi er en tung næringsaktør i nord. 

- Søknadens informasjon om Felix Tschudis virksomhet er ikke overdrevet. Blant selskapene han har interesser i, har de fleste en tilknytning til nordområdene, shipping og/eller logistikk, skriver advokatfirmaet og legger til:

- At Tschudis næringsvirksomhet kan dra fordeler av senterets aktiviteter er det vel ikke nevneverdig tvil om, noe Tschudi Shipping Companys innledende bevilgning på 6 millioner kroner også er en indikasjon på.

Advokatfirmaet slår dermed fast at Felix Tschudi har «omfattende og spesifikke næringsinteresser som er sammenfallende med virkeområdene for stiftelsen UD bevilget penger til».

Støre får slakt
Støres forklaring om at han ikke anså seg inhabil fordi det var Rederiforbundet som sendte søknaden, får regelrett slakt i advokatfirmaets vurdering:

- Prinsipielt fremstår dette som overforenklede og formalistiske argumenter. Det er klart at inhabilitet ikke kan avvises på prinsipielt grunnlag fordi søker ikke er den inhabiliserende part direkte, skriver Kvale og legger til:

- En slik regelforståelse vil gjøre inhabilitetsreglene hule og lette å omgå. Det er her, slik det nærmest alltid er, den bakenforliggende realitet som er avgjørende.

- Tar til orientering
Støres kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Imerslund gir Dagbladet følgende kommentar til Kvales vurdering:

- Utenriksministeren tar advokatfirmaets vurdering til orientering, som han forstår bygger på Dagbladets dekning av saken. Utenriksministeren har i flere omganger, inkludert i Dagbladet, redegjort for at han mente han ikke var inhabil til å innvilge søknaden fra Norges Rederiforbund i 2008. Det er den enkelte statsråd som må foreta den vurderingen og han tar ansvaret for denne beslutningen. Han har selv tatt initiativet til å legge fram saken i hele dens bredde for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og ser fram til å gjøre dette om kort tid.

- Ikke en dom
- Dette kan ikke leses som en dom, der hensynet til kontradiksjon med videre er ivaretatt, men en oppfatning basert på tilgjengelig informasjon sett med advokatøyne. Det har sin egenvekt det som står der, sier advokat Lars Trygve Jenssen i Kvale til Dagbladet og legger til:

- Det er også viktig å understreke at inhabilitet ikke betyr at det i realiteten er skjedd noe kritikkverdig. Formålet og tildelingen kan i seg selv være i skjønneste orden, og det er heller ingen grunn til å tro at midlene ikke brukt i samsvar med UDs forutsetninger. Rreglene skal jo nettopp forhindre at det blir slik tvil som det nå er og som også kan være uheldig for et godt formål, sier han.

-INHABIL: Advokatfirmaet Kvale konkluderer med at Jonas Gahr Støre (Ap) er inhabil overfor redervennen Felix Tschudi. Foto: Sør-Varanger Avis
-INHABIL: Advokatfirmaet Kvale konkluderer med at Jonas Gahr Støre (Ap) er inhabil overfor redervennen Felix Tschudi. Foto: Sør-Varanger Avis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media