«Støre er rett og slett desperat»

Frp's nestleder går knallhardt ut mot Jonas Gahr Støre (Ap), som har kritisert Frp for å dobbeltkommunisere om norsk Midtøsten-politikk.

- DESPERAT: Frp's nestleder, Per Sandberg, mener Ap' partileder, Jonas Gahr Støre, fremmer oppkonstruert, desperat kritikk av Frp. Foto: Torbjørn Berg / Øistein Norum Monsen/ Dagbladet
- DESPERAT: Frp's nestleder, Per Sandberg, mener Ap' partileder, Jonas Gahr Støre, fremmer oppkonstruert, desperat kritikk av Frp. Foto: Torbjørn Berg / Øistein Norum Monsen/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er smertelig for Arbeiderpartiet å ikke ha makt. Om det er lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, eller partileder Jonas Gahr Støre, så er det snakk om en tidligere minister som ikke lenger har makt. Og det gjør tydeligvis vondt. Det er den eneste forklaringen jeg har på hvorfor Arbeiderpartiet kan oppføre seg så totalt useriøst at de oppkonstruerer splittelser og påstander. 

Det sier Frp-nestleder Per Sandberg, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Dagbladet.

Han er opprørt over Arbeiderpartiet, anført av partileder Jonas Gahr Støre, som de siste dagene har anklaget Frp for å drive dobbeltkommunikasjon i Gaza-saken, og oppfordret Siv Jensen til å klargjøre om partiet har tillit til utenriksminister Børge Brende (H). En oppkonstruert problemstilling, mener Sandberg.

- Støre er rett og slett desperat. Han er ikke vant med å sitte i opposisjon, sier han.

LES OGSÅ: Dundrer løs mot Siv Jensen: - En svak leder, som er redd sine egne

- Ingen partipisk i Frp - Det er interessant å høre hvordan den tidligere utenriksministeren Støre opptrer som om norsk utenrikspolitikk var slått i stein under den rødgrønne regjeringen. Selv om hovedlinjene ligger stødig, har det  alltid vært diskusjoner om norsk utenrikspolitikk, også på tvers av partier med regjeringssamarbeid. Det går blant annet på hvor vennlige vi skal være overfor USA, EU, Israel og Russland, sier Sandberg, og minner om da finansminister Kristin Halvorsen (SV) i 2006 i Dagbladet tok til orde for boikott av varer og tjenester fra Israel.

DOBBELTKOMMUNISERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Frp dobbeltkommuniserer i Gaza-saken.- Det partiet som står fjernest fra regjeringens politikk, er faktisk Frp, sier Støre til Klassekampen.Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DOBBELTKOMMUNISERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Frp dobbeltkommuniserer i Gaza-saken.- Det partiet som står fjernest fra regjeringens politikk, er faktisk Frp, sier Støre til Klassekampen.Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Etter kritikk fra daværende utenriksminister Støre la Halvorsen seg flat på en egen pressekonferanse.

- I Frp er det ikke noe som heter partipisk. Vi lever godt med uenighet, også med regjeringspartneren Høyre. Og det jeg og Christian Tybring-Gjedde har fremmet, har jo ikke vært kritikk, men en anbefaling fra en samarbeidspartner om å se objektivt på Israel-Palestina-konflikten. For Frp er Hamas en terrororganisasjon, mens Støre, både nå og som utenriksminister, alltid har ønsket å framstille Hamas som en positiv organisasjon.

- Men Brende har jo blant annet blitt anklagd for å føre politikk i strid med regjeringsplattformens løfte om «en balansert holdning til Midtøsten-konflikten». Man må kunne kalle dette kritikk?

- Ja, det er kritikk, men konstruktiv kritikk, altså innspill. Når Arbeiderpartiet får det til å handle om mistillit, blir det å dra det altfor lengt. Det blir useriøst, oppkonstruert og søkt. Jeg har snakket med både Siv (Jensen, journ. anm) og Brende om dette. Det er talende at kritikken synes å plage Arbeiderpartiet mer enn den det gjelder.

Ap: - Frp svarer ikke - Frp må slutte å bruke karakteristikker når de ikke vil svare. De er et regjeringsparti, som man må kunne forvente mer av, svarer Anniken Huitfeldt (Ap).

-  Sandbergs karakteristikker og Siv Jensens forsatte fravær understreker mangelen på avklaring og lederskap i utenrikspolitikken, legger hun til.  

- UAKSEPTABELT: Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), mener Frp-leder Siv Jensen forsøker å innføre et nytt prinsipp i norsk politikk der det er greit for Frp å kritisere regjeringens utenrikspolitikk - men ikke for opposisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- UAKSEPTABELT: Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), mener Frp-leder Siv Jensen forsøker å innføre et nytt prinsipp i norsk politikk der det er greit for Frp å kritisere regjeringens utenrikspolitikk - men ikke for opposisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Da hun i Dagbladet fredag krevde at Frp-lederen måtte avklare om hun støttet utenriksministeren, svarte Siv Jensen med å anklage henne for å opptre i strid med Stortingets tradisjon for at lederen for utenriks- og forsvarskomiteen «strekker seg langt for å være statsmann». 

- Jeg er altså lite statsmannsaktig om jeg våger å kritisere regjeringen. Om Støre har hun sagt at «det kler ham dårlig». Hun prøver å innføre et helt nytt prinsipp i norsk politikk om at det er greit for Frp å kritisere regjeringens utenrikspolitikk, men at det utidig for opposisjonen. Det er selvsagt umulig å akseptere. Det eneste vi har gjort, er å stille et enkelt spørsmål til Frp-lederen: Hva mener egentlig Frp?

- Full forvirring om Frp støtter Brende I en e-post til Aftenposten lørdag skrev Siv Jensen at «realiteten er at Frp/H-regjeringen fører en balansert Midtøsten-politikk». Hun gikk dermed imot Frp-erne Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, som i Klassekampen forrige fredag anklaget utenriksministeren for å bryte regjeringsplattformens løfte om «en balansert holdning til Midtøsten-konflikten». Ikke godt nok, mener Huitfeldt.

Hun viser til at utenrikspolitikk skiller seg fra annen politikk ved at den i større grad er overlatt til regjeringen.

 -  Det er regjeringens såkalte prerogativ å føre utenrikspolitikken, men den skal være godt forankret i Stortinget. Når vi spør Frp hva de mener om utenrikspolitikken regjeringen fører, får vi fem ulike svar - og det hersker full forvirring om hvorvidt Brende har støtte fra Frp i Stortinget. For hvem skal vi høre på: Frp?s nestleder? Frp?s forsvarspolitiske talsmann? Frp?s nestleder i utenrikskomiteen? Eller partiets leder, som ikke vil si hvem av disse hun støtter, annet enn at hun stiller seg bak regjeringen?

- Da SV uttalte seg kritisk til den rødgrønne regjeringens utenrikspolitikk, fikk vi i hvert fall vite hva SV-lederen mente, hva partiet mente, og hva som var regjeringens politikk, og hvorvidt de støttet den eller ikke. Nå er dette helt uklart om Frp, fortsetter hun.

- SMERTELIG: Frp's nestleder Per Sandberg forklarer Ap's utfall mot Frp de siste dagene med at partiet ikke mestrer rollen som opposisjonsparti. -  Det er smertelig for Arbeiderpartiet å ikke ha makt, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- SMERTELIG: Frp's nestleder Per Sandberg forklarer Ap's utfall mot Frp de siste dagene med at partiet ikke mestrer rollen som opposisjonsparti. - Det er smertelig for Arbeiderpartiet å ikke ha makt, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Jonas Gahr Støre har avslått å kommentere kritikken mot ham.