- Støre er utenriksminister og Ap-mann. Lysbakken var ingen av delene

Statsministerens støtteerklæring til Støre får motbør fra flere hold.

TILLIT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har full tillit til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis
TILLIT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har full tillit til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / CorbisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BI-professor Peter Gottschalk mener Stoltenberg «har misforstått» hva som er problemet med Støres håndtering av Tschudi-saken.

- Det er Støres sviktende dømmekraft i saken som er problemet her, ikke hvilken konklusjon statsråden landet på, sier Gottschalk til Dagbladet.

Onsdag kveld gikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut på både NRK og TV 2 Nyhetene  og ga klart uttrykk for at han fortsatt har tillit til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).


-Stor forskjell
Tillitserklæringen kommer etter at Støre i flere uker har vært i hardt vær etter Dagbladets avsløringer om den omstridte millionstøtten til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Støres barndom- og omgangsvenn, Felix Tschudi, er styreleder i stiftelsen.

 - Den store forskjellen her er jo at Jonas Gahr Støre vurderte sin egen habilitet, og han kom til at han ikke var inhabil, sier statsministeren til TV 2 Nyhetene som begrunnelse for hvorfor Støres sak er annerledes enn Audun Lysbakkens (SV).


-Vurdert ulikt
Overfor NRK forklarte statsministeren forskjellen på Støres og Lysbakkens situasjon slik:

- Det er to veldig forskjellige saker, både fordi statsrådene har vurdert sin habilitet helt ulikt. Jonas Gahr Støre vurderte det og kom til den konklusjonen at han ikke var inhabil, mens Audun Lysbakken var klar på at han var inhabil. Men Audun Lysbakken vurderte i tillegg helheten i forhold til Jenteforsvaret, nærheten til SU og så i tillegg spørsmålet om habilitet forhold til organisasjonen Reform.  Det er den helheten som gjorde at Audun Lysbakken selv valgte å trekke den konklusjonen at han ønsket å gå av.

- Jens tar feil Statsministerens uttalelse vekker sterke reaksjoner, også internt i SV, Lysbakkens eget parti.

- Det er merkelig. Det virker som om det er et annet sett regler som gjelder for Støre, sier en sentral SV-kilde til Dagbladet.

BI-professoren er fullstendig uenig med statsministeren i at Lysbakken-saken var mer alvorlig enn den pågående Støre-saken. Tvert imot, mener han.

- Det er ikke noen store forskjeller på hvordan tingene forløp i disse to sakene. Den eneste forskjellen er at den ene saken har resultert i at statsråd måtte gå, mens den andre har tatt lengre tid. Det er likevel ikke til å unngå å få en avklaring også i Støre-saken, sier han.

Gottschalk er ikke i tvil om hvorfor Lysbakken og Støre blir behandlet ulikt av statsministeren.

- Det er makta som rår. Lysbakken blir sett på som en lettvekter i politikken, mens Støre er en tungvekter, og så klart også en god venn av Jens Stoltenberg. Stoltenberg er jo nærmest for nær Støre til å håndtere saken, mener Gottschalk.

Tok opp habililiteten Reaksjonene kommer blant annet fordi Lysbakken opplyste, samme dag som han gikk, at han ved to anledninger hadde tatt opp sin habilitet i departementet, men fikk altså klarsignal.

- Dessverre gjorde vi da en gal vurdering, og prøvde å ordne opp i dette ved å være forsiktig i forhold til enkeltprosjekter. Min klare vurdering i dag er at jeg burde ha meldt meg inhabil, sa Lysbakken 5. mars, samme dag som han gikk av.

Først seinere, etter at saken om Jenteforsvaret og Reform sprakk i media, fikk han et råd fra Regjeringsadvokaten om at han trolig ville ha vært inhabil overfor sin venn i organisasjonen Reform, og at han burde ha fått habiliteten vurdert av Justisdepartementets lovavdeling.

Det rådet tok Lysbakken til slutt konsekvensene av.

OMGANGSVENNER: Redermilliardæren Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) feirer blant annet 17. mai sammen. Her fra åpningen av Felix Tschudis prestisjeprosjekt, Senter for nordområdelogistikk, i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis
OMGANGSVENNER: Redermilliardæren Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) feirer blant annet 17. mai sammen. Her fra åpningen av Felix Tschudis prestisjeprosjekt, Senter for nordområdelogistikk, i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis Vis mer

Per-Kristian Foss mener statsministeren nå går ut fordi han skjønner at Støre «er ute og kjører».

- Den avgjørende forskjellen i denne saken, er at Støre er utenriksminister og Ap-mann. Lysbakken var ingen av delene, sier han og legger til:

- Lysbakken turte dessuten å få sin habilitet vurdert i ettertid, Støre har ikke turt å gjøre det. Det er en gradsforskjell  som sier noe om personen ikke situasjonen.

Støre står på sitt Støre gikk heller aldri til lovavdelingen i Justisdepartementet. Støre mente, og mener fortsatt, at han ikke er i tvil om sin habilitet i tildelingen til Senter for nordområdelogistikk.

- Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sa Støre til Dagbladet samme dag som Tschudi-saken først ble omtalt i Dagbladet.

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Anders Anundsen (Frp), vil ikke konkludere før han har fått utenriksministerens fulle redegjørelse.

- Men jeg merker meg statsministerens uttalelser, og kan si at jeg ikke ville uttalt meg på samme måte. Jeg forstår det slik at statsministeren legger til grunn at Støre har vurdert sin habilitet. Men Støre har jeg forstått på den måten at han ikke vurderte sin habilitet, fordi søknaden kom fra Norges Rederiforbund, sier Anundsen.

 
- Ulike saker
Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor avviser kontant at statsministerens skal ha forskjellsbehanlet de to statsrådene:

- Nei, ikke i det hele tatt. Hver enkelt statsråd har ansvar for å vurdere sin egen habilitet. Det gjorde Audun Lysbakken og det gjorde Jonas Gahr Støre. De kom frem til ulike svar i to ulike saker. Det alltid statsrådens eget ansvar å vurdere sin egen habilitet, og det er ingen regler for at de må rådføre seg med noen i det spørsmålet, sier Amundsen til Dagbladet.