Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slutt på romanseryktene

Støre etter Hareide-avvisning: - Nå er en stemme på KrF en stemme på Frp

Ap har flørtet lenge med KrF, men i dag ble Støre og co. ettertrykkelig avvist av Hareide. Ap-lederen sier dette gjør valget på mandag veldig klart.

SLUTT PÅ ROMANSEN: Hareide sier han ikke vil ha Støre som statsminister. Støre sier KrF nå er på lag med Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLUTT PÅ ROMANSEN: Hareide sier han ikke vil ha Støre som statsminister. Støre sier KrF nå er på lag med Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareidesier han ikke vil felle en Høyre- og Frp-regjering rett etter valget.

- Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier KrF-lederen.

Det betyr at Hareide vender ryggen til Ap-leder Gahr Støre:

- Dette betyr at vi ikke sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister, sier Hareide til Dagbladet.

Isfront

Støre svarer nå Hareide. Ap-lederen har som kjent flørtet med KrF i månedsvis, og gjort det klart at døren er åpen for et regjeringssamarbeid mellom de to partiene.

Fire dager før valget blir Støre omsider avvist av Hareide. Det som kunne blitt en kjærlighetshistorie på tvers av partiblokkene er nå en politisk isfront mellom Støre og Hareide.

- Dette betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre må stemme på Arbeiderpartiet, sier Støre til Dagbladet.

Hareide svarer med å kalle kommentaren fra Støre «spesiell».

- Men han har rett i at vi velger Erna Solberg framfor ham, sier Hareide.

- Velger dere også Sylvi Listhaug framfor Gahr Støre?

- Nei. Vi har sagt vi ikke vil støtte en regjering med Frp i. Det har vi vært tydelig på hele veien. Velger Erna Frp, så feller vi henne ikke, men vi blir heller ikke et støtteparti. Vi ønsker å bytte ut Frp med sentrum.

- Feller ikke Erna

I dag er KrF og Venstre støtteparti for en regjering med Høyre og Frp. Selv om Hareide altså har ingen plan om å felle Erna, og er helt avvisende til Støre som statsminister, vil KrF altså ikke fortsette som støtteparti for Frp.

- Vi feller ikke Erna, og vi blir ikke et støtteparti for Frp, sier Hareide.

Siv Jensen har vært tydelig på at Frp skal fortsette i regjering, og at partiet ikke støtter en regjering de selv ikke er en del av.

- Velger Erna Frp, så vil konsekvensen av det bli at det ikke blir en ny samarbeidsavtale med KrF. Vi blir ikke noe støtteparti til en blåblå regjering, forklarer Hareide i dag.

Ernas drøm

Erna Solberg fortalte Dagbladet på søndag at hun ikke har gitt opp drømmen om å samle alle de borgerlige partiene i én regjering.

- Mitt ultimate prosjekt vil alltid være å få alle de fire borgerlige partiene inn i regjering. Det var målet mitt for fire år siden. Da gikk det dessverre ikke, men jeg har ikke gitt opp.

På søndag var Hareide glassklar på at dét ikke er en god idé i hans øyne.

- Det er ikke aktuelt. KrF har i sitt landsstyre og landsmøte fattet et vedtak som sier klart nei til en slik fireparti-regjering. KrF går til valg på en regjering bestående av partiet Høyre og sentrum. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt, sier Hareide til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!