Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklages for dobbeltmoral

Støre får refs fra kameratene:
- Han har fått et tillitsproblem

Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk fra både allierte på Stortinget og fagbevegelsen etter avsløringen om forholdene på boligprosjektet han investerer i.  

KRITISK: Per Olaf Lundteigen er fra før av oppgitt fordi Ap har stemt mot Sp i arbeidslivsspørsmål. Han synes Støres har fått et tillitsproblem. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISK: Per Olaf Lundteigen er fra før av oppgitt fordi Ap har stemt mot Sp i arbeidslivsspørsmål. Han synes Støres har fått et tillitsproblem. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan Dagbladet avsløre at boligprosjektet Ap-leder Jonas Gahr Støre deleier i Oslo, ikke akkurat følger politikken Ap-lederen selv forfekter.

Tvert i mot er bare halvparten av arbeiderne organisert, mange er ikke tilsluttet sentrale tariffavtaler, og et knippe mennesker har også såkalte løsarbeiderkontrakter, som Støre har lovet å forby.

SV har uttalt seg kritisk om Støres rolle i prosjektet, som Ap-lederen altså eier drøyt tre prosent av gjennom familieselskapet Femstø AS.

Nå får han også refs fra sine politiske allierte i Senterpartiet.

- Støre har kommet i et tillitsproblem. Dette er alvorlig, og jeg er glad for at han nå selger seg ut av prosjektet og ikke vil ha med dette å gjøre lenger, slår Sp-veteran Per Olaf Lundteigen fast.

- Rart at lampa ikke blinket før

Han synes situasjonen Støre har havnet i er pussig, ettersom Ap-lederen kjenner forholdene i byggebransjen godt.

I hovedstadsområdet spesielt har fagbevegelsen lenge slått alarm om manglende tariffavtaler, lav organiseringsgrad, og utstrakt bruk av bemanningsbyrå.

Problematikken er blant annet beskrevet i en bok Støre har skrevet sammen medsin rådgiver Jonas Bals.

- Jeg har full forståelse for at det ikke er lett å følge med på alt bestandig, men situasjonen Støre er i nå gjennom dette selskapet er heller regelen enn unntaket. Det Dagbladet nå viser er den måten det bygges på i dag, og det må Støre vite når han er så engasjert i arbeidslivspolitikk. Derfor er det ekstra rart at lampa ikke har lyst for lenge siden, sier Lundteigen.

- Synes du Støre har utvist dårlig dømmekraft?

- Her er det ikke gjort noe ulovlig så vidt jeg veit, det er bare det at aktiviteten som Dagbladet nå forbilledlig avslører, er i strid med det som Støre forfekter som den gode lære. Det går til kjernen i den viktigste politiske saken framover, nettopp å sikre et organisert arbeidsliv. Det var på denne bakgrunn at Sp på Stortinget foreslo å oppheve arbeidsmiljøloven § 14-12 andre ledd, slik at bemanningsforetak bare skal kunne brukes ved arbeid av midlertidig karakter. Ap stemte i mot forslaget, sier Lundteigen.

- Liv og lære henger ikke sammen

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er også kritisk, og sier det er klokt av Støre å selge seg ut av prosjektene nå.

Samtidig synes han det er leit at forholdene i bygge- og anleggsbransjen er så kritikkverdige at man løper en risiko ved å investere i den.

FORBUNDSFELLER: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Jørn Eggum (t.h) leder i Fellesforbundet er forbundsfeller i kampen for et bedre arbeidsliv, men Eggum synes ikke liv og lære har hengt sammen i saken om byggeplassen Støre deleier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORBUNDSFELLER: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Jørn Eggum (t.h) leder i Fellesforbundet er forbundsfeller i kampen for et bedre arbeidsliv, men Eggum synes ikke liv og lære har hengt sammen i saken om byggeplassen Støre deleier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er trist at vi har fått det sånn at man ikke kan investere i bolig uten å komme borti gråsoner om hvorvidt man driver sosial dumping eller ikke, sier han.

- Mener du Støre utviser dårlig dømmekraft?

- Jeg har tiltro til at folk, når de investerer penger i norsk arbeidsliv, gjør det på en sånn måte at liv og lære henger sammen. Det har det ikke gjort i dette tilfellet, slik Dagbladet har vist, sier Eggum, som også sitter i sentralstyret i Ap.

Trekker seg ut

Ap-leder Jonas Gahr Støre er blitt forelagt kritikken fra både Sp og Eggum, men svarer ikke direkte på den.

- Som en liten investor med rundt tre prosent eierandel er det vanskelig for meg å følge prosjektene tett og direkte og sørge for en standard som går utover dagens gjeldende lover og regelverk, skriver han i en epost til Dagbladet.

Derfor varsler Ap-lederen nå at han trekker seg ut av prosjektet etter Dagbladets avsløringer, som han sier var overraskende for ham.

- Arbeiderpartiet mener det trengs et strengere regelverk for å rydde opp i deler av en bransje som har utviklet seg i negativ retning, skriver han i eposten.

Støre eier rundt 3,3 prosent av byggprosjektet gjennom familieselskapet Femstø AS, som består av Støre og sønnene.

Det er Stein Erik Hagens familieselskap Canica som er største aksjonær i den lille eiergruppa, som også inneholder navn som Tove Kvammen Midelfart, Torgeir Mjør Grimsrud, og Erik Bøhler.

Vil ikke kritisere

Nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen sier saken i Dagbladet viser hvor uoversiktlig byggebransjen er blitt, men vil ikke kritisere Støre.

- Denne saken illustrerer hvor uoversiktlig denne bransjen er, og hvorfor det er behov for ytterligere reguleringer. Vi er glade for at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har et så tydelig og sterkt engasjement for et seriøst arbeidsliv. Det er absolutt på tide med sterke begrensninger på utleiefirmaenes virksomhet og med et forbud mot nulltimerskontrakter, slik Arbeiderpartiet har gått inn for, sier Gabrielsen i en sms til Dagbladet, via sin pressesekretær.

Han mener en så liten eierandel som Støre eier, ikke gir mulighet til å ha kontroll med forholdene.

- Jeg registrerer at Jonas Gahr Støre nå selger seg ut av sin tre prosents eierandel i prosjektet. Det kan sikkert være fornuftig, gitt at en så liten eierandel ikke gir adgang til den informasjon eller styring som er nødvendig for å sikre seg mot uønskede forhold, sier LO-lederen, som ellers ikke har ønsket å svare på spørsmål fra Dagbladet om saken.

Hele Norges coronakart