Støre får stryk i Tschudi-saken

Hver tredje nordmann mener Støre har håndtert saken om UD-millionene på en dårlig måte.

FÅR STRYK:Hver tredje nordmann mener Støre har håndtert UD-bevligningene til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn er styreleder, på en dårlig måte. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
FÅR STRYK:Hver tredje nordmann mener Støre har håndtert UD-bevligningene til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn er styreleder, på en dårlig måte. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare 16 prosent synes Støre har håndtert milliontildelingen på en god måte.

Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær helt siden Dagbladet tirsdag 20. mars kunne fortelle om UDs millionbevilgning til utenriksministerens venn Felix Tschudis prestisjeprosjekt i nord. Stiftelsen Senter for nordområdelogistikk ble i november 2008 tildelt seks millioner kroner av UD.

Stiftelsen er initiert av Tschudis eget selskap Tschudi Shipping Company.

- Dårlig håndtert
En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at bare 16 prosent av de spurte synes utenriksministeren har håndtert tildeling av midler til Senter for nordområdelogistikk på en god måte.

Ifølge undersøkelsen mener nesten hver tredje nordmann -28 prosent - at Støre har håndtert saken på en dårlig måte.

«Synes du utenriksminister Jonas Gahr Støre har håndtert tildelingen av midler til Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn er involvert, på en god, middels eller dårlig måte?», er spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen. 34 prosent av de spurte mener Støre har håndtert UD-tildelingen på en middels måte.

Frank Aarebrot mener spørsmålet er for unyansert stilt av meningsmålingselskapet, og mener den innskutte setningen «hvor hans venn er involvert» gjør spørsmålstillingen ladet.

- Du må jo nesten være en 4-åring i trassalder for å mene at Støre her har håndtert saken på en god måte, slik spørsmålet er formulert. Så tatt i betraktning spørsmålstillingen er dette gode tall for Støre, sier han.

Likevel er ikke Aarebrot i tvil:

- Jeg mener Støre burde ha vurdert sin habilitet i denne saken. Du ville fortsatt få overveldende flertall av folk som mener Støre har gjor en middels eller dårlig jobb med håndtere denne saken, uansett, sier valgforskeren.

- Ikke til Tschudis næring
Siden saken ble kjent i Dagbladet har Støre hardnakket stått på at han gjorde rett i ikke å be Justisdepartementets lovavdeling om en habilitetsvurdering, og mener «det ikke er bevilget penger fra UD til Felix Tschudis eller hans næringsvirksomhet».

En rekke forvaltningseksperter og jusprofessorer mener Støre burde ha bedt lovavdelingen om en habilitetsvurdering.

I går kunne Dagbladet fortelle at styret i stiftelsen, med UD som obervatør i styret, fikk råd om fra revisorselskapet Ernst og Young at Senter for nordområdelogistikk «vil kunne bli ansett som å ha et forml om økonomisk fordel for andre, herunder de gruppene som står bak stiftelsen (Tschudi Shipping)».

Milliontildelingen, hvor det riktignok var Rederiforbundet som sendte søknaden, gikk direkte til stiftelsen som skulle opprettes. I første omgang med administrativ hjelp av Høgskolen i Bodøs nordområdesenter. Støre-vennen Felix Tschudi er styreleder i stiftelsen, som siste gang i 2011 fikk overført halvannen million fra UD.

Støre ville i går ikke kommentere saken.