Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Store fjellsider kan rase ut

Hvis permafrosten i Norge tiner, kan store fjellsider rase ut, advarer forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved Lyngen i Troms kan flere millioner kubikkmeter fjell styrte ned i fjorden og forårsake en av de verste flodbølgene i historisk tid, skriver forskningstidsskriftet Apollon.

Steinmassen som kan rase ned i Lyngsfjorden er 400 meter bred, 500 meter høy og 50-100 meter dyp.

- Det har ikke falt ned noe lignende volum i historisk tid i Nord-Norge. Flodbølgen vil bli dramatisk, sier forsker Lars Harald Blikra ved Norges Geologiske Undersøkelser ifølge NTB.

Is kan sprenge

Store deler av den norske fjellheimen er dypfrossen året rundt, og permafrosten bidrar til å holde fjellet på plass. Dersom den frosne steinmassen er tørr, har det relativt liten betydning om permafrosten tiner. Men om steinmassene inneholder is, kan det få katatrofale følger.

Smelter isen, kan vannet renne ned i indre fjellsprekker. Dersom det renner mellom to steinplater, kan den ytterste platen begynne å gli. Og om smeltevanner igjen fryser til is, og dermed tar opp mer plass enn vannet, vil den presse steinmassene fra hverandre.

Geologer frykter derfor at dersom permafrosten forsvinner kan det føre til katastrofale ras.

Vil kunne varsle

KAN RASE: Lyngsalpene i Troms er Norges villeste fjellandskap, med kvasse tinder og glinsende isbreer. Geologer frykter følgene av at en fjellside på Nordnes ved Lyngen raser ut i fjorden. Foto: JON TERJE H. HANSEN
KAN RASE: Lyngsalpene i Troms er Norges villeste fjellandskap, med kvasse tinder og glinsende isbreer. Geologer frykter følgene av at en fjellside på Nordnes ved Lyngen raser ut i fjorden. Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

Fjellsiden på Nordnes ved Lyngen beveger seg allerede opptil 3 centimeter i året, og den vil uansett rase ut en gang i fremtiden. Forskerne lurer nå på om raset vil skje tidligere dersom permafrosten tiner.

For første gang skal det foretas permafrostundersøkelser på områder som det rasutsatte Nordnesfjellet. Ole Humlum, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo deltar i prosjektet.

- Vi vil vite hvor og hvorfor fjellpartiet er potensielt usikkert. Den dagen vi har bedre kunnskap om dette, har vi mulighet til å varsle i tide, sier Humlum til Apollon.

- Store fjellsider kan rase ut
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling