- Store fjellsider kan rase ut

Hvis permafrosten i Norge tiner, kan store fjellsider rase ut, advarer forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ved Lyngen i Troms kan flere millioner kubikkmeter fjell styrte ned i fjorden og forårsake en av de verste flodbølgene i historisk tid, skriver forskningstidsskriftet Apollon.

Permafrost

• Er landmasser som holder en temperatur på null grader eller lavere, over en periode på to år eller mer.

• Det er permafrost i nesten hele Sibir, Alaska og i mesteparten av Canada.

• Også store deler av Norge er dekket av permafrost, da særlig over 1400-1500 meters høyde.

• Permafrostens omfang avhenger av temperaturutviklingen, men også snøforhold, vindretning og vindhastighet.

Kilde: Apollon/Wikipedia

Steinmassen som kan rase ned i Lyngsfjorden er 400 meter bred, 500 meter høy og 50-100 meter dyp.

- Det har ikke falt ned noe lignende volum i historisk tid i Nord-Norge. Flodbølgen vil bli dramatisk, sier forsker Lars Harald Blikra ved Norges Geologiske Undersøkelser ifølge NTB.

Is kan sprenge

Store deler av den norske fjellheimen er dypfrossen året rundt, og permafrosten bidrar til å holde fjellet på plass. Dersom den frosne steinmassen er tørr, har det relativt liten betydning om permafrosten tiner. Men om steinmassene inneholder is, kan det få katatrofale følger.

Smelter isen, kan vannet renne ned i indre fjellsprekker. Dersom det renner mellom to steinplater, kan den ytterste platen begynne å gli. Og om smeltevanner igjen fryser til is, og dermed tar opp mer plass enn vannet, vil den presse steinmassene fra hverandre.

Geologer frykter derfor at dersom permafrosten forsvinner kan det føre til katastrofale ras.

Vil kunne varsle

KAN RASE: Lyngsalpene i Troms er Norges villeste fjellandskap, med kvasse tinder og glinsende isbreer. Geologer frykter følgene av at en fjellside på Nordnes ved Lyngen raser ut i fjorden. Foto: JON TERJE H. HANSEN
KAN RASE: Lyngsalpene i Troms er Norges villeste fjellandskap, med kvasse tinder og glinsende isbreer. Geologer frykter følgene av at en fjellside på Nordnes ved Lyngen raser ut i fjorden. Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

Fjellsiden på Nordnes ved Lyngen beveger seg allerede opptil 3 centimeter i året, og den vil uansett rase ut en gang i fremtiden. Forskerne lurer nå på om raset vil skje tidligere dersom permafrosten tiner.

For første gang skal det foretas permafrostundersøkelser på områder som det rasutsatte Nordnesfjellet. Ole Humlum, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo deltar i prosjektet.

- Vi vil vite hvor og hvorfor fjellpartiet er potensielt usikkert. Den dagen vi har bedre kunnskap om dette, har vi mulighet til å varsle i tide, sier Humlum til Apollon.

- Store fjellsider kan rase ut

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer