- Store fjellsider kan rase ut

Hvis permafrosten i Norge tiner, kan store fjellsider rase ut, advarer forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ved Lyngen i Troms kan flere millioner kubikkmeter fjell styrte ned i fjorden og forårsake en av de verste flodbølgene i historisk tid, skriver forskningstidsskriftet Apollon.

Steinmassen som kan rase ned i Lyngsfjorden er 400 meter bred, 500 meter høy og 50-100 meter dyp.

- Det har ikke falt ned noe lignende volum i historisk tid i Nord-Norge. Flodbølgen vil bli dramatisk, sier forsker Lars Harald Blikra ved Norges Geologiske Undersøkelser ifølge NTB.

Is kan sprenge

Store deler av den norske fjellheimen er dypfrossen året rundt, og permafrosten bidrar til å holde fjellet på plass. Dersom den frosne steinmassen er tørr, har det relativt liten betydning om permafrosten tiner. Men om steinmassene inneholder is, kan det få katatrofale følger.

Smelter isen, kan vannet renne ned i indre fjellsprekker. Dersom det renner mellom to steinplater, kan den ytterste platen begynne å gli. Og om smeltevanner igjen fryser til is, og dermed tar opp mer plass enn vannet, vil den presse steinmassene fra hverandre.

Geologer frykter derfor at dersom permafrosten forsvinner kan det føre til katastrofale ras.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer