TILBUDET VARIERER: Mens noen kommuner har dekningsgrad for sykehjem og hjemmetjeneste for sine innbyggere over 80 år på mellom 80 og 90 prosent, har andre kommuner halvparten av dekningen. Små kommuner i distriktene har best dekningsgrad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILBUDET VARIERER: Mens noen kommuner har dekningsgrad for sykehjem og hjemmetjeneste for sine innbyggere over 80 år på mellom 80 og 90 prosent, har andre kommuner halvparten av dekningen. Små kommuner i distriktene har best dekningsgrad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Store forskjeller i eldreomsorgen

Små kommuner i distrikts-Norge er best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny undersøkelse fra institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

Mens noen kommuner har dekningsgrad for sykehjem og hjemmetjeneste for sine innbyggere over 80 år på mellom 80 og 90 prosent, har andre kommuner halvparten av dekningen. Noen er nede i en dekning på 30-40 prosent, skriver Aftenposten.

Modalen kommune i Hordaland kommer best ut.

- Modalen skal være den beste kommunen å bo i, fra vugge til grav. Vi vil ha enerom til alle eldre og hjemmesykepleie til dem som ønsker det. Vi har bevisst investert i velferdsgoder i vår kommune, sier ordfører Knut Moe.

En av forfatterne bak den nye rapporten, helseøkonom Terje P. Hagen, sier at forskjellene er større enn forskerne hadde trodd. Undersøkelsen viser at det er små kommuner i distriktene som har best dekningsgrad.

- De har råd til dette fordi de får høye statlige tilskudd, både småkommunetilskudd, ofte distriktstilskudd og mange har gjerne høye inntekter fra kraftbeskatning i tillegg. Begrunnelsen for å gi overføringene til kommunene er at det skal bidra til å opprettholde bosetting i grisgrendte strøk, sier Hagen.

Men han legger til at det er en konflikt mellom distriktspolitikk og målsetting om likhet i tjenestetilbudet.

- Når det blir så store forskjeller som dette, bør det diskuteres om man skal vektlegge distriktspolitikk så sterkt som man har gjort, sier Hagen.

(NTB)