SOGNDAL:  De aller fleste elevene i denne kommuen trives på skole, og få opplever å bli mobbet. Foto: Willy Haraldsen / NTB scanpix
SOGNDAL: De aller fleste elevene i denne kommuen trives på skole, og få opplever å bli mobbet. Foto: Willy Haraldsen / NTB scanpixVis mer

Store forskjeller i Skole-Norge. Denne kommunen har landets mest fornøyde elever

- Vi må ikke tro at målet er nådd, sier ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens noen kommuner kan vise til fornøyde elever med høy trivsel, må andre forholde seg til høye mobbetall og lav trivsel blant elevene. Tall hentet fra Dagbladets database «Forskjells-Norge» viser store forskjeller og voldsomme utsalg i kommunene.

Sogndal kommune har de elevene som trives best på skolen. De er også den kommunen i landet hvor færrest elever opplever å bli mobbet.

Nulltoleranse Nesten 95 prosent av kommunens 7. og 10.-klassinger sier at de trives på skolen, og tre prosent sier de har opplevd mobbing.

- Det er helt riktig at vi ligger høyt oppe på lista når det kommer til trivsel, og langt nede når det gjelder mobbing. Det er vi glade for. Vi har jobbet aktivt for å skape trivsel i skolen, med blant annet nulltoleranse for mobbing, sier ordfører i Sogndal, Jarle Aarvoll (Ap).

I helt andre siden av skalaen ligger Veste-Slidre kommune i Oppland. 63 prosent av kommunens elever opplyser at de trives på skolen, mens hele 14 prosent sier at de har opplevd å bli mobbet.

Elevundersøkelse Dette viser tall fra Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse, som også er gjengitt av Folkehelseinstituttet.

- Det er viktig å huske at dette er små skoler, og at målingene må leses i lys av dette. Hver elev sitt svar vil gi stort utslag når vi har klasser med bare 10 til 15 elever. Dette er et lite sted og vi har god oversikt over hvordan det er på skolene her, sier ordfører i Vestre-Slidre, Lars Kvissel (Sp).

Det støtter rådmann i Vestre-Slidre, Håkon Rydland, opp om, men sier at enhver tilbakemelding til kommunens skoler tas på alvor.

- Vi er av den oppfatning at vi har gode skoler med fornøyde elever her i kommunen. Jeg kjenner meg ikke igjen i tallene som presenteres her, og tar heller utgangspunkt i den tilbakemeldingen vi får av elever, foresatte og lærere, sier han til Dagbladet.

- Vi må aldri slappe av Sogndal er altså den kommunen som kommer best ut av elevundersøkelsen.

 ORDFØRER:  Ordfører i Sogndal, Jarle Aarvoll (Ap)  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ORDFØRER: Ordfører i Sogndal, Jarle Aarvoll (Ap) Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Så da er det bare å lene seg tilbake og være fornøyde?

- Nei, selv om målingene viser at elevene har det bra, skal vi ikke lene oss tilbake og tro at det holder. Vi må aldri slappe av og tro at vi har nådd målet. Når 3 prosent av våre unge sier at de opplever mobbing, er det fortsatt tre prosent for mange.  sier Aarvoll til Dagbladet.

Lærerutdanningene på Høgskolen i Sogn og Fjordane, har campus i Sogndal. Dette tror Aardal er med på å skape det gode skolemiljøet.

- Det at vi ligger så nært et utdanningssted tror jeg er en fordel for oss. I tillegg er Sogndal en MOT-kommune. Vi støtter opp mot det å våge å si nei. Det tror jeg er veldig viktig, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram