Canada

Store forskjeller

Smitten skyter til værs i store deler av Canada, men det er store forskjeller mellom provinsene. Flere provinser innførte denne uka strengere tiltak. Andre provinser innfører lettelser.

BRATT KURVE: Antallet smittede skyter til værs i store deler av Canada, men det er også store ulikheter mellom provinsene. Foto: Universitetet i Toronto
BRATT KURVE: Antallet smittede skyter til værs i store deler av Canada, men det er også store ulikheter mellom provinsene. Foto: Universitetet i Toronto Vis mer
Publisert

Smitten stiger bratt i Canada. Den siste uka har det vært registrert i snitt over 5000 nye coronatilfeller hver dag. Det er en økning på 45 prosent fra forrige sjudagersperiode, viser en oversikt fra avisa Global News.

Også omikron-varianten har fått fotfeste i det massive landet i vest. Om lag to prosent av påviste tilfeller er bekreftet omikron-smitte, ifølge tall fra nasjonale helsemyndigheter.

- Selv om omikron skulle vise seg å være mildere enn andre varianter, vil det at den sprer seg så raskt sørge for at selv en liten andel innlagte kan overvelde systemet vår, sier Canadas helsedirektør, Theresa Tam, ifølge CBC News.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

Bratt kurve

Denne bekymringen deles av epidemiolog og professor ved Universitetet i Toronto, David Fisman:

- Omikron må ikke bare være mindre alvorlig, men MARKANT mindre alvorlig, for å unngå en krise i det allerede pressede helsevesenet, skriver Fisman på Twitter.

Han legger ved to grafer, utformet av kollegaer ved universitetet, som viser hvordan smitten har skutt i været i store deler av landet, og hvordan den er estimert å fortsette rett opp.

- Du trenger ingen modell, bare en linjal, skriver Fisman, og viser til den ekstremt bratte, estimerte kursiven.

I den ene grafen ser en forskjellene i smitteutvikling i de ulike provinsene.

De mest folkerike provinsene, som Ontario (ca. 14 millioner innbyggere) og Quebec (ca. 8 millioner innbyggere), har ikke bare de fleste tilfellene, men også de klart bratteste smittekurvene. Her har smitten steget siden slutten av oktober.

MYE SMITT: Montréal i Quebec, som har det største smittetrykket i hele Canada. Foto: Patrick Frilet / REX / NTB
MYE SMITT: Montréal i Quebec, som har det største smittetrykket i hele Canada. Foto: Patrick Frilet / REX / NTB Vis mer

Strammer inn

Quebec har for øyeblikket det høyeste smittetrykket i hele landet, med 341 smittede per 100 000, ifølge offisielle tall.

Tirsdag det satt ny smitterekord i Quebec, med over 5000 nye smittetilfeller, og det antas nå at omikron er den dominerende varianten i provinsen.

Også i landets tredje største provins, British Columbia (ca. 5 millioner), har smittetrykket økt den siste tida. Forrige uke ble antallet påviste omikron-tilfeller tredoblet i løpet av 24 timer.

Både i Ontario, Quebec og British Columbia har det denne uka blitt innført nye restriksjoner og kontaktreduserende tiltak.

Motsatt situasjon

I Canadas fjerde mest folkerike provins, er situasjonen derimot en ganske annen. I Alberta (ca. 4,4 millioner) har smitten sunket gradvis fra slutten av september.

Og i motsetning til Ontario og Quebec, letter faktisk Alberta på det som har vært noen av de strengeste restriksjonene i Canada.

Siden september har det vært antallsbegrensninger på samlinger innendørs. Maksimalt ti fullvaksinerte voksne, fra to husholdninger, har de siste tre månedene kunne samles innendørs.

Uvaksinerte kunne ikke ha besøk i det hele tatt. Det har vært blant de strengeste tiltakene i hele landet.

Løsner opp

Forrige uke bestemte myndighetene seg for at de skulle lette på disse, i forkant av julefeiringen.

Antallsbegrensningen på ti voksne gjelder fortsatt, men nå kan det være mennesker fra et ubegrenset antall husholdninger.

Dette gjelder uansett vaksinestatus.

- Vi tror at dette er fornuftige og moderate endringer, sa provinsminister Jason Kenney, ifølge Global News.

Gjennom pandemien har Alberta hatt det totalt høyeste smittetrykket av alle provinsene i Canada. Til sammen har 7 737 per 100 000 vært smittet, ifølge offisielle tall oppdatert 21. desember.

Etter lettelsen på besøksrestriksjonene denne uka, har det igjen vært en liten økning i smitten i Alberta. Denne er likevel betydelig mindre enn smittetrykket i Quebec.

- Tiltakene virker

For andre dag på rad har Norge fredag nedgang i antallet smittede, sammenliknet med samme dag forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 4359 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 4856, så trenden er synkende.

Det kan skyldes at de kontaktbegrensende tiltakene som ble innført onsdag forrige uke, har effekt på smittetrykket.

- Det er gledelig å se at smittetallene ikke øker. Det kan være et tegn på at tiltakene virker, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer