Støre forventer ikke fredsavtale

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) medgir at forhistorien ikke gir mye grunn til optimisme foran Midtøsten-konferansen i USA denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid før avreise til konferansen i Annapolis i USA mandag formiddag, sier Støre at han har dempede forventninger til hva man nå kan oppnå.

- Jeg har ikke forventninger om at konferansen kommer til å konkludere med en avtale som gir fred mellom Israel og palestinerne, fastslår Støre overfor NTB.

- Det er historisk belegg for å være pessimist, og det finnes alltid mange grunner til å tro at dette ikke kommer til å gå. Men nettopp derfor er det viktig at vi som jobber med politikk peker på de mulighetene som kan føre til en forskjell, sier han.

Et startpunkt Støre mener også at det er flere faktorer denne gangen som gjør det hensiktsmessig å engasjere seg.- Det at USA nå aktivt går inn i dette, og at partene tross alt går sammen. De løper en stor politisk risiko ved å gjøre det, påpeker Støre.Utenriksministeren sier han har forhåpninger om at konferansen vil markere starten på en prosess, og hvor det vil bli anlagt en slags timeplan for når og hvordan partene kan ta tak i de viktige spørsmålene.- Det i seg selv er viktig nok. Og det mener jeg vi må ha grunn til å håpe på når vi først kommer sammen med på den måten, sier Støre.Viktig med nabolandene Støre mener det også er svært positivt at Syria og Saudi-Arabia denne gangen deltar i prosessen.- Etter USAs siste store forsøk på å få til en avtale mellom israelerne og palestinerne i 2000, oppsummerte president Clinton at en av svakhetene med dette forsøket var at han ikke hadde trukket inn de andre arabiske landene i større grad, forteller Støre. - Nå er de med, og det arabiske fredsinitiativet fra 2002 ligger på bordet som et viktig innspill til prosessen. Hvordan det kommer til å virke, gjenstår å se, men jeg tror det er bedre at de er tett inne, enn at de ikke er med i det hele tatt. Det er viktig at landene i regionen er engasjerte og tar ansvar, både for dette spørsmålet og for de andre utestående spørsmålene, som forholdet mellom Syria og Israel, sier Støre.Norge fremdeles med Når det gjelder Norges rolle, mener han det blir galt å vurdere det dit hen at Norge har blitt presset ut på sidelinjen, sammenlignet med det aktive engasjementet på 1990-tallet.- Det som skjedde rundt Oslo-prosessen var helt spesielt for den tiden og den epoken, nå er det en ny epoke. Det er ikke slik at denne type roller gjentar seg, det tror jeg er helt gal lesning av historien, sier Støre.Han peker på at Norge fremdeles er aktivt med i prosessen, ved å være leder for giversamfunnets koordinering av midler til de palestinske selvstyremyndighetene.- I tillegg har vi lang erfaring og hukommelse på mange av de viktige temaene som inngår i denne konflikten, og dette ønsker amerikanerne, FN og andre å trekke veksler på i de forhandlingene som forhåpentligvis kommer i gang, sier Støre.Norge skal blant annet, sammen med Frankrike, EU-kommisjonen og Tony Blair, være vertskap for givermøtet for palestinerne i desember. (©NTB)