STORE FORVENTNINGER:  De ansatte i politiet har store forventninger til Øystein Mæland, som fredag ble utnevnt til ny politidirektør.
 Foto: ØRJAN  ELLINGVÅG
STORE FORVENTNINGER: De ansatte i politiet har store forventninger til Øystein Mæland, som fredag ble utnevnt til ny politidirektør. Foto: ØRJAN ELLINGVÅGVis mer

Store forventninger til Jens' venn

Forventningene er store til at Øystein Mæland skal rydde opp i Politi-Norge. Han ønskes velkommen av både jurister og tjenestemenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble psykiater og tidligere mangeårig statssekretær Øystein Mæland utnevnt i statsråd til ny politidirektør.

Dagbladet kunne allerede 5. mai i år fortelle at ikke-juristen var den trolige etterfølgeren til Ingelin Killengreen.

Mæland har bakgrunn fra AUF i Oslo, og har i over 30 år vært en venn av statsminister Jens Stoltenberg. Ingen vil drømme om å antyde at vennskapet til Stoltenberg, er årsaken til at Knut Storberget valgte Øystein Mæland.

Kvalifikasjonene til den nye politidirektøren blir ikke trukket i tvil. Selv om lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (FrP), tidlig var ut og stilte spørsmål ved at bare to søkte på jobben.

- Spenennde De store aktørene i politiet - juristene og polititjenestemennene - ønsker Mæland velkommen.

- Øystein Mæland er et spennende valg og har bakgrunn som kan dra oss i riktig retning. Hans erfaring fra en av de mest utfordrende samfunnsområdene vi forholder oss til, inkludert rus og psykiatri, tror jeg han vil modernisere vår måte å jobbe enda mer, sier Jan Olav Frantsvold som leder Politijuristene til Dagbladet.
 
- Politiet har mange sterke fagmiljøer, og det er en virkelighet jeg tror Mæland har mange og viktige erfaringer med. Både samfunnet og norsk politi trenger en som går inn i dette med nye tanker og visjoner og vi ser fram til å jobbe sammen med ham, sier Jan Olav Frantsvold.

- Postivt Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund er også positivt innstilt til Mæland.

- Det er helt ok at en ikke-jurist ble utnevnt, sier Arne Johannessen.

Han ser utnevnelsen av Øystein Mæland som et signal fra statsråd Knut Storberget om forandring i politiet.

- Politiet trenger å endre kulturen. Mæland kan være med og bringe norsk politi framover. Utfordringene vi står overfor er store.

- Er det en vanskelig jobb Mæland skal utføre?

- Det blir ikke lett. Helt avgjørende blir det at den nye politidirektøren får handlingsrom til å utvikle politiet. Det blir også svært viktig at det blir en tydelig rolledeling mellom politiske ledere og det politifaglige som Øystein Mæland skal lede, sier Arne Johannessen.