Store fredsframskritt

Israel og palestinerne gjorde fremskritt i forhandlingene om iverksettelse av Wye-avtalen i dag og trodde på full enighet innen kvelden var omme. Avtalen kan trolig undertegnes allerede i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bare noen timer snudde stemningen fra pessimisme og frustrasjon til optimisme. Palestinernes president Yasser Arafat avbrøt sitt besøk i Nederland for å være nærmere begivenhetenes sentrum.

- Alt vil finne en løsning, sa den israelske statsråden Haim Ramon da han forlot King David Hotel for å orientere statsminister Ehud Barak.

Palestinernes sjefforhandler var like optimistisk.

- Ham Ramon hadde med seg noen forslag. Vi skal møtes igjen klokken 22, sa Erekat.

Dermed ser det ut som om det likevel kan bli en undertegningsseremoni i Alexandria i morgen, med USAs utenriksminister Madeleine Albright til stede, slik det var lagt opp til.

Omslag

Tidligere på dagen hadde statsminister Barak provosert palestinerne ved å sende ut en melding om at Israel anså seg ferdig med forhandlingene og ville iverksette Wye-avtalen på egen hånd. Palestinerne fikk bare noen få timer på seg til å vise imøtekommenhet.

Tonen i meldingen irriterte palestinerne og det gikk ikke lenge før Barak ba Arafat om unnskyldning.

- Barak ba om unnskyldning for språket i kunngjøringen, som kunne oppfattes som truende, sa tjenestemannen. Han sa unnskyldningen var blitt formidlet via egyptiske kanaler. Arafat befant seg i Nederland i dag.

Opptining

I kunngjøringen fra Baraks kontor het det at samtalene om iverksettelse av Wye-avtalen var over for Israels vedkommende, og at Israel ville gjennomføre den uten hensyn til avtalte forandringer.

Få timer senere holdt en israelsk statsråd og palestinske forhandlere et uventet møte på et hotell i Jerusalem, i forkant av et møte i det israelske sikkerhetskabinettet der Wye-avtalens fremtid skulle avgjøres.

Fanger

Det er spesielt antallet palestinske fanger som skal løslates, som fortsatt er stridstema i diskusjonene.

Israel mener at maksimalt 350 kan løslates, mens palestinerne, som opprinnelig krevde at 650 settes fri, har redusert sitt krav til 400. Erekat sa Israel er i ferd med å nærme seg dette tallet.

Uthaling

Wye-avtalen ble undertegnet av palestinernes president Yasser Arafat og daværende statsminister Benjamin Netanyahu i oktober i fjor. Men Netanyahu stanset gjennomføringen av avtalen to måneder senere etter å ha gitt palestinerne bare 2 prosent av sitt territorium tilbake. Ifølge avtalen skulle de ha 13 prosent.

Under Wye-forhandlingene gikk Netanyahu også med på å løslate 750 palestinske fanger. Men palestinerne var rasende da han inkluderte 250 vanlige kriminelle blant de første som ble løslatt. Han insisterte også på at PLO-aktivister som hadde vært med på angrep mot Israel, ikke skulle løslates.

Ifølge palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat var partene blitt enige om at resten av den israelske tilbaketrekkingen skulle finne sted i tre etapper i stedet for to, slik det ble avtalt i Wye. Partene var ennå ikke enige om når den tredje og siste tilbaketrekkingen skal finne sted.

(NTB-AFP-DPA)