BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er frykter konsekvensene av gjeldskrisen i Europa. 
FOTO: KEITH HAMMETT
BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er frykter konsekvensene av gjeldskrisen i Europa. FOTO: KEITH HAMMETTVis mer

Støre frykter gjeldskrisen i Europa

Tror det kan få alvorlig konsekvenser for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret over gjeldskrisen i Europa og frykter konsekvensene for Norge.

Støre uttrykker mer bekymring for de økonomiske utsiktene i Europa enn det DnB NOR-sjef Rune Bjerke og Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud gjør.

Onsdag sa Stensrud at krisen i Europa er over. Bjerke mener krisen vil ha «liten eller marginal innvirkning» på realøkonomien i Norge. Feil, mener Støre.

- Jeg blir urolig når ledende finansfolk avblåser krisen. Det kan gjenspeile at finanssektoren, som først dro oss ut i krisen, nå er på tørt land. Men jeg ser en annen dagsorden når jeg reiser rundt i Europa: Innstramminger i offentlige budsjetter og gjeldssanering.

Kraftfulle kutt i offentlige budsjetter vil ikke bare ramme en lang rekke mennesker som sitter utsatt til. Kuttene vil få konsekvenser for etterspørselen og dermed realøkonomien, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Han frykter at innstramminger i andre land kan ramme Norge ved fall i aksjemarkedet og fall i etterspørselen etter norske varer. Han tror Bjerkes og Stensruds syn bare er uttrykk for at det isolert sett kan gå godt i finansnæringen uten at det gjelder samfunnet for øvrig. - Konsekvensene av krisen i Europa er at det politiske systemet kan miste sin legitimitet.

For mange mennesker vil oppleve at gevinsten i finanssektoren er privatisert, mens fellesskapet har tatt regningen for sammenbruddet i finanssektoren. Det vi ser nå er at kostnadene, alle milliardene myndighetene brukes under finanskrisen, sosialiseres og spres på alle. Dette skjer nå i hvert enkelt land på ulike måter, sier Støre.

(NTB)