ØKER SKATTENE: Ap vil øke skattene for å skaffe inntekter til fellesskapet. Ap-leder Jonas Gahr Støre, her på vei til pressekonferanse med sin politiske rådgiver Thomas Boe Hornburg, mener skattekutt kontra velferd vil bli et hovedtema i valgkampen. Han mener fall i sysselsettingen og fall i produktivitet er "en lunte under velferdsstaten". Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ØKER SKATTENE: Ap vil øke skattene for å skaffe inntekter til fellesskapet. Ap-leder Jonas Gahr Støre, her på vei til pressekonferanse med sin politiske rådgiver Thomas Boe Hornburg, mener skattekutt kontra velferd vil bli et hovedtema i valgkampen. Han mener fall i sysselsettingen og fall i produktivitet er "en lunte under velferdsstaten". Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Valgkamp

Støre går til valg på å øke skattene, og tror velgerne vil forstå hvorfor

Skattekutt mot velferd blir en skarp skillelinje i årets valgkamp, ifølge Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal vise hvorfor det er nødvendig, og hvor pengene skal gå, sier Støre til Dagbladet.

- Denne regjeringen har kuttet mellom 20 og 25 millioner i skatt, og har sagt at det er det viktigste tiltaket for å få folk i jobb. Det er grundig motbevist. Å møte de store, uløste oppgavene vi står overfor nå, med å kutte i inntektene til fellesskapet, er feil politikk.

- Da sier jeg at de av oss med høyest formue og høyest inntekt kan betale noe mer. Ni av ti pensjonister blir ikke berørt, tre av fire kommer til å få lik eller lavere inntektsskatt. Men de med mest, kan betale noe mer, sier Støre, og understreker at Ap bare vil ta tilbake to tredeler av regjeringens skattekutt.

- Fører folk bak lyset

- Det er et spørsmål om hvilke oppgaver vi står overfor, og hvilke ressurser vi må ha for å løse dem. Det er å ta samfunnsutviklingen og økonomien på alvor, og politikken må handle om det viktigste i Norge, det er å få folk i arbeid, tidlig innsats i skolen og bedre eldreomsorg. Og tro at det er gratis, og at det blir til ved å kutte i inntektene, det er å føre velgerne bak lyset, sier Støre.

VIL TA TILBAKE: Jonas Gahr Støre vil ta tilbake to tredeler av denne regjeringens skattekutt på mellom 20 og 25 millioner. - De med mest kan betale noe mer, sier Ap-lederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
VIL TA TILBAKE: Jonas Gahr Støre vil ta tilbake to tredeler av denne regjeringens skattekutt på mellom 20 og 25 millioner. - De med mest kan betale noe mer, sier Ap-lederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Ap-lederen gikk på pressekonferanse i går hardt ut mot regjeringen og i særdeleshet mot statsminister Erna Solberg, som han mener bagatelliserer den viktigste saken for Norge: Holde folk i jobb.

- Høyre og Frp-regjeringen bagatelliserer utfordringene på arbeidsmarkedet. Vi forstår alvoret og gjør det viktigste for Norge til det viktigste i norsk politikk, sa Støre.

- Du mener Solberg bagatelliserer ledigheten?

- Ledigheten er én ting. Men andelen av oss som jobber, går ned, og det har fortsatt under denne regjeringen. Erna og Siv var jo veldig høye og mørke i 2014 over det de kalte det rødgrønne gapet, at lønningene økte og at produktiviteten falt.

- Nå er det kommet et nytt gap, sysselsettingen og produktiviteten faller. Summen er en lang lunte som brenner under den norske velferdsstaten. Det sier regjeringens perspektivmelding mye om, men den står jo i kontrast til politikken regjeringen fører, og krever andre valg,

- Er det fordi ledigheten faller at du fokuserer mer på sysselsettingen?

- Dette er en helhet for Ap, at arbeid til alle er jobb nummer én. Statistisk Sentralbyrå sier at det at ledigheten har falt litt, skyldes at folk har gått ut av arbeidsmarkedet.

- Vi skal glede oss hvis ledigheten faller og at folk får jobb, men det er en liten del av et stort tema, nemlig at hadde vi hatt samme andel på jobb nå som for åtte - ti år siden, hadde vi hatt 200 000 flere i arbeid, sier Støre.

Høyre: - Omtrentlig fra Jonas

- Det er overraskende at Aps statsministerkandidat ikke har registrert at fallet i sysselsettingsandelen som startet under de rødgrønne, har flatet ut og nå er snudd til en begynnende økning. Det kler ikke en norsk statsministerkandidat å være så omtrentlig med fakta som Jonas er.

OMTRENTLIG MED FAKTA: Kommunal- og moderniseringsminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre slurver med tall. Ifølge Sanner har fallet i sysselsetting stoppet opp, og ledigheten er på vei ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
OMTRENTLIG MED FAKTA: Kommunal- og moderniseringsminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre slurver med tall. Ifølge Sanner har fallet i sysselsetting stoppet opp, og ledigheten er på vei ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Ledigheten går ned, veksten går opp og flere kommer i jobb. Det bør også glede en fra Arbeiderpartiet, selv om det er valgkamp, sier kommunal- og moderniseringsminister og Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Sanner mener Støres angrep på Erna er et tydelig uttrykk for desperasjon fra en partileder og et parti som har opplevd å falle kraftig på målingene det siste halve året.

- Snakk om egen politikk!

- De siste ukene har vi kun hørt kritikk fra Jonas, og selv på sin egen oppsummerende pressekonferanse angriper han Erna istedenfor å snakke om egen politikk. Jeg håper vi i valgkampen kan høre mer om Arbeiderpartiets løsninger på de utfordringene vi står overfor istedenfor bare hul kritikk av Høyre.