- Støre hadde passet godt i IOC

Høyres Sveinung Stensland rystet over Støres OL-kritikk.

- UDEMOKRATISK:Høyres Sveinung Stensland langer ut mot Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, som han anklager for å være udemokratisk nok for IOC. Montasje: Dagbladet (Foto av Stensland: Høyre/ Foto av Støre: Øisten Norum Monsen / Dagbladet)
- UDEMOKRATISK:Høyres Sveinung Stensland langer ut mot Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, som han anklager for å være udemokratisk nok for IOC. Montasje: Dagbladet (Foto av Stensland: Høyre/ Foto av Støre: Øisten Norum Monsen / Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Høyre i går - etter et vel tre timer langt stortingsgruppemøte - landet på sitt nei til Oslo-OL, felte Ap-leder Jonas Gahr Støre en knusende dom over regjeringspartienes håndtering av OL-saken.

- Nå tar jeg til etterretning til at det ikke blir noen slik realitetsbehandling fordi Frp er imot og Høyre ikke klarer å gi noen råd. Prosessen havarerer i regjeringspartiene. Det er patetisk, sa han til NRK.

Høyres Sveinung Stensland, som representerer Rogaland på Stortinget, lar seg provosere av kritikken.

- Støre er så antidemokratisk at han hadde passet bedre i IOC enn i Høyre. Det han kaller patetisk, det er partidemokrati, sier han til Dagbladet.

- Patetisk Og han er langt fra den eneste Høyre-politikeren som rister på hodet over Støres karakteristikk. Peter Christian Frølich, som representerer Hordaland på Stortinget, skriver i en kommentar i Bergens Tidende i dag at uttalelsen er «mildt sagt oppsiktsvekkende».

Også Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise raljerer i dag over karateristikken i en kommentar på Minerva:

- Det Støre kaller en «patetisk slutt» på OL-debatten er snarere en patetisk start på hans eget engasjement i saken, skriver han.

Høyre-folket mener det er ubegripelig at Støre har uttalt at Høyres stortingsgruppe «ikke klarer å gi noen råd» - all den tid stortingsgruppa faktisk ga regjeringen et klart råd: Vrak OL-søknaden! 
 
Stensland, som flagget sitt nei-standpunkt allerede i forkant av gårsdagens gruppemøte, framholder - som sine partifeller - at prosessen har vært god, åpen og demokratisk. 

- Så kommer altså mannen som ikke har flagget en dritt, og kaller prosessen uryddige og patetisk. Det vitner om én ting: I Arbeiderpartiet er det ledelsen som bestemmer hva partiet mener, i Høyre er det partiet som bestemmer hva partiet mener, sier Stensland. 

Som Dagbladet har omtalt, har også Ap's partisekretær Raymond Johansen og partiets idrettspolitiske talsperson Rigmor Aasrud gått hardt ut mot Høyre i etterkant av partiets OL-nei. Fra Ap-hold har man blant annet hevdet at prossessen burde ha vært stanset mye tidligere, slik at idretten hadde sluppet å kaste bort unødvendig mye tid, penger og krefter. 

- Det Høyre-styrte byrådet i Oslo har altså brukt 200 millioner kroner på en prosess som ikke engang blir realitetsbehandlet av regjeringen. Oslo er en av de byene i Europa som vokser raskest, og som følgelig har sine spesielle utfordringer, blant annet med hensyn til infrastruktur. Da er det viktig å ha politikere med nasjonal gjennomslagskraft. Nå har Oslo Høyre demonstrerte at de overhodet ikke har det. Det er et enormt prestisjenederlag, sa Johansen til Dagbladet i går kveld.

- Sure tapere Partisekretæren, som etter alt å dømme også blir partiets byrådslederkandidat i Oslo ved neste års kommunevalg, har ikke lagt skjul på at han selv stemte for OL under folkeavstemningen i fjor.

- Det er ingen hemmelighet at det har vært delte meninger om dette i Arbeiderpartiet. Jeg hadde håpet at saken i  hvert fall kunne blitt  realitetsbehandlet, slik at vi fikk belyst alle sider. Men det har vært en kaotisk situasjonen, der finansministeren har stått imot landets kulturminister. Og der ingen har fått vite hva landets statsminister mener om saken, sier Johansen.

- Finansministeren har bare fremmet sitt partis syn. Det må være helt legitimt, svarer Stensland.

Høyre-mannen mener Ap's kritikk bunner i en frustrasjon over at partiet er satt på sidelinja.

- Det samme skjedde under landbruksoppgjøret, da de hevdet å styre landbrukspolitikken, men egentlig var uten relevans. Jeg kan forstå at det er frustrerende, men de framstår som sure tapere, sier Stensland, som viser til Ap's landbrukspolitiske talsmanns, Knut Storberget, munnuhell fra i vår:

- Jeg føler at jeg fra mitt kontor styrer landbrukspolitikken, sa Storberget til Klassekampen.