- Støre har feilinformert

Ordkrigen om Tschudi-saken fortsetter etter stortingsdebatten.

KRANGLERE:Leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen, og nestleder Martin Kolberg(Ap) var i tottene på hverandre i debatten om Støre-saken i Stortinget i dag. Her fra høringen tidligere i vår. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
KRANGLERE:Leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen, og nestleder Martin Kolberg(Ap) var i tottene på hverandre i debatten om Støre-saken i Stortinget i dag. Her fra høringen tidligere i vår. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomitéleder Anders Anundsen sier at han registrerer at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han har «tatt lærdom» av Tschudi-saken, og velger å tro ham på det.

-  Men jeg registrerer også at regjeringspartiene og opposisjonspartiene har totalt ulik virkelighetsforståelse om fakta i saken. Og jeg kan bare ikke forstå regjeringspartienes virkelighetsforståelse i denne saken, sier han.

-  Fakta i er avklart, det er bare det at noen ikke ønsker å forholde seg til dem, legger han til.

Full krangel
Krangelen mellom opposisjonen og regjeringspartiene, med Frp og Ap i spissen, fortsatte i stortingssalen i formiddag gjennom flere replikkrunder. Frp mener Ap ikke vil forholde seg til saken, mens Ap mener Frp prøver å snevre inn saken for å konstruere et grunnlag for kritikk av utenriksministeren.

Anundsen mener regjeringspartiene, med Ap´s Martin Kolberg i spissen, nekter å forholde seg til det saken handler om, nemlig opprettelsen av stiftelse Senter for nordområdelogistikk. Kontrollkomitelederen mener Ap konsekvent har forsøkt å sause dette sammen med andre bakenforliggende prosjekter. De har et bevisst «hagle-fokus, som treffer litt her og litt der», mener han.

-  Det er Felix Tschudi som gjennom Tschudi Shipping Company tok initiativ til senteret og stiftelsen. Han står som stiftelsens enestifter og gikk alene inn med den nødvendige startkapitalen, og ble altså stiftelsen styreleder, sier Anundsen.

Han viser til at også Støre har sagt noenlunde det samme, under kontrollhøringen 7. mai.

-  Dette går også klart fram av selve søknaden, legger han til.

Feilinformasjon
Anundsen mener grunnen til at spørsmålet om hvem som tok initiativ til senteret i det hele tatt har blitt en sak, er at Støre i sin redegjørelse til Stortingets kontrollkomité skrev at UD's gjennomgang «bekrefter at dette konkrete initiativet kom fra Norges Rederiforbund og akademiske institusjoner som Høgskolen i Bodø og BI, og at Tschudi Shipping Company på oppfordring fra Norges Rederiforbund tok del i oppfølgingen av initiativet».

-  Her har Støre feilinformert Stortinget, mener Anundsen.

Han mener nettopp det er grunnen til at Arbeiderpartiet og Kolberg forsøker å framstille saken som om den handler om når Norges Rederiforbund tok initiativ til å invitere aktører i den maritime næringen til å sponse gaveprofessorater, framfor når Felix Tschudi tok initiativ til å opprette et senter for nordområdelogisitkk i Kirkenes.

Dominerende rolle
-  Legger man denne underlige framstillingen til grunn, så har han jo ikke feilinformert Stortinget. Det er derfor dette har blitt et viktig spørsmål for Arbeiderpartiet, sier Anundsen. 

Han mener at Tschudis dominerende rolle i prosjektet hadde krevd en habilitetssjekk i forkant - uansett hvem som tok initiativet.

Støre avviste påstandene under dagens Stortings-debatt.

-  Det ble av komitelederen sagt at dette handler om en søkning om penger til et initiativ av Tschudi Shipping Comapny. Dette mener jeg er en snever, skjev og i sum feilaktig fremstilling av saken, sa utenriksministeren.

Han slo at det var Rederiforbundet som initierte prosjektet med et senter for nordområdelogistikk, ikke bare støttet det. Han understreket at Tschudi er hans venn, og at han setter stor pris på vennskapet. Han gjentok at han likevel ikke så grunn til å vurdere sin habilitet da Rederiforbundet søkte om støtte til nordområdesentret.