STORTINGET (Dagbladet): Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen forklarer seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen i formiddag.
Trettebergstuen var den første av regjeringens statsråder som måtte gå av som følge av habilitetssaker. Hun gikk av 23. juni i år.
Nå forklarer hun seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen.
- Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. Det inntrykket som er skapt, er feil, sa Anette Trettebergstuen som avslutning på sin ti minutter lange åpningsforklaring.
- Men jeg ønsker ikke å bortforklare. Det er mitt ansvar at feil er begått, sier Trettebergstuen.
I spørsmålsrunden utdyper hun:
- Vi utnevnte enormt mange mennesker i min tid som statsråd i departementet. Jeg reflekterte ikke over måten vi gjorde det på. Det var åpenbart for meg at jeg var ikke inhabil, så lenge jeg ikke utnevnte de.
- Vi har bare, hele veien, vært opptatt av å få på plass de beste folka. Vi trodde det var en grei praksis, sier hun.
- Hvordan kan du og statsministeren ha så ulik oppfattelse av om du har fått advarsler eller ikke?, spør saksordfører Grunde Almeland (V).
- Det er viktig for meg å si at jeg med overhodet ikke med viten og vilje har trosset noe regelverk, og jeg har heller ikke blitt advart mot noen praksis, sier Trettebergstuen.
- Jeg har ikke blitt advart. Jeg kan ikke si hva statsministeren legger i de ordene, men jeg er opptatt av at det etterlatte inntrykket som er der ute etter de ordene framstiller det som noen annet enn det det egentlig er. Det har vært med på å gjøre saken min mer belastende, sier Trettebergstuen.
Dagbladet har konfrontert statsminister Jonas Gahr Støres rådgiver Kristoffer Thoner med kritikken.
- Vi har foreløpig ingen kommentar til dette, sier Thoner.
Han opplyser at statsministeren vil svare på alle spørsmål i komiteen senere i dag, og være tilgjengelig for pressens spørsmål knyttet til den.
- Fint forhold
Trettebergstuen stilte opp for pressen i etterkant av forklaringen i komiteen. Dagbladet spurte om hvordan hun føler seg behandlet av Støre og Statsministerens kontor.
-Jeg har ingen grunn til å tro at statsministeren har valgt de ordene for å gjøre saken mer belastende. I møte med det etterlatte inntrykket, så er det klart at det har vært belastende, sier Trettebergstuen.
-Hvordan er ditt forhold til Støre nå?
-Det er kjempefint.
Bedre opplæring
På spørsmål fra komitemedlem Seher Aydar (R), om hvordan slike saker kan unngås i framtiden, svarer Trettebergstuen:
- Jeg har reflektert mye knyttet til dette i hele sommer og høst. Jeg tror man med fordel kunne strammet opp og hatt mer helhetlig praksis fra Statsministerens kontor. Jeg tror også opplæringen vi statsråder fikk knyttet til habilitet burde vært grundigere, sier Trettebergstuen.
- Oppfatter du regelverket og daværenede politisk håndbok som vanskelig å forstå? spør komitemedlem Nils Bjørke (Sp).
- Jeg må ta det fulle ansvaret for at jeg ikke gjorde nok for å forstå regelverket. Og det er mitt ansvar, sier Trettebergstuen.
- Såvidt jeg har forstått det fra jurister, er det tvil om man er inhabil så lenge et navn bare blir foreslått, sier Trettebergstuen. Hun legger til at hun håper kontrollkomiteen kan bidra til å gjøre dette klarere.
- Synes du at dine feil som du innrømmer er grove eller milde?, spør komitemedlem Carl I. Hagen (Frp).
- Jeg har ikke behov for å karakterisere mine feil. Jeg har gjort feil som gjorde at det var riktig å gå av som kulturminister.
- Hva var statsministerens råd til deg?, spør Hagen
-Private samtaler mellom meg og statsministeren har jeg ikke behov for å diskutere. Men det var jeg som tok initiativet til å gå av. Han var enig, sier hun.
Var inhabil
På spørsmål fra saksordfører Grunde Almeland på om hun fortsatt mener det var riktig beslutning å gå av, svarer hun:
- Jeg har begått feil ved at Bård Nylund ble utnevnt. Det var mitt ansvar. Jeg står ved at jeg var inhabil.
- Mener du på generelt grunnlag at det er riktig at man går av når man begår denne typen feil?
- Ingen av disse typene saker er helt like og vurderingen vil være ulik. Jeg har ingen generell kommentar til det, sier Trettebergstuen.
- Tok ansvar
Hun sier at hun ble oppmerksom på å sjekke habilitetssaker etter at det ble oppmerksomhet rundt Tonje Brennas habilitet på forsommeren i år.
- Dessverre viste det seg at det ble gjort feil når Bård Nylund ble utnevnt til to verv. Jeg har et nært vennskap med Bård Nylund og er klart inhabil i forhold til han. Jeg tok fullt og helt ansvar for dette og gikk av som statsråd. Jeg vil nå gjøre rede for hvordan dette kunne skje, sier Trettebergstuen.
Trettebergstuen fortsetter med å fortelle at Nylund ble spilt inn av LO, og at det ikke sånn sett var en prosess i hennes departement. Dette kjente hun ikke til, og heller ikke den administrative utnevnelsen som fant sted, fremholder hun.
- Den viktigste feilen jeg nå er klar over at jeg har gjort, er at jeg i det hele tatt spilte inn Nylunds navn. Vi trodde ikke vi var avskåret fra å drøfte kandidater og spille inn navn, så lenge beslutningen ble tatt settestatsråd, sier Trettebergstuen.
Hun sier at det var vanlig praksis i hennes departement at statsråden kan spille inn navn vedkommende er inhabil for, men ikke delta i prosessen. Juristene ved SMK slo fast at dette ikke var tilfellet.
- Dette var nytt for oss, sier Trettebergstuen.

- Ikke inhabil
I sin åpningsforklaring omtaler Trettebergstuen også utnevnelsen av Renate Larsen til styret i Den norske opera.
- Mitt forhold til Renate Larsen er ikke av en slik art at det utløser inhabilitet, sier Trettebergstuen.
Når det gjelder venninnen Tina Stiegler, sier Trettebergstuen at hun var klart inhabil, og hadde gitt embetsverket beskjed om dette helt fra starten.
- Tina Stiegler fylte de kriteriene vi trengte til styret til Den Nasjonale Scene. Vi ønsket i utgangspunktet en annen kandidat, men da hun trakk seg, ble Stiegler ansett å være den beste kandidaten til styrevervet. Det var fra starten av klart at jeg var inhabil, og ikke kunne utnevne henne, sier Trettebergstuen.
- Hun ble ikke utnevnt, og vi gikk videre med andre kandidater. Jeg vet nå at jeg skulle meldt meg inhabil da vi diskuterte hennes navn som styreleder ved DNS, ikke bare ved utnevnelser.
- Ikke tilfellet
Allerede i sin skriftlige forklaring til kontroll- og konstitusjonskomiteen er det klart at Anette Trettebergstuen på kollisjonskurs med sin egen partileder når det gjelder spørsmålet om hvorvidt hun ble advart mot utnevnelser som kunne være brudd på habilitetsregler.
«Gitt at det gjennom ulike saker i media har framstått som om jeg har blitt advart om at denne forståelsen er feil, og at jeg har blitt advart mot å foreslå navn jeg er inhabil overfor, ønsker jeg også å presisere at det ikke er tilfellet. Verken jeg eller noen andre i politisk ledelse har blitt advart mot dette.», skriver Trettebergstuen til kontrollkomiteen på Stortinget.
Hun er også usikker på om hun virkelig var inhabil, slik hun antok da hun gikk av.
«Jeg er fortsatt selv i tvil om jeg er inhabil, altså om jeg har den tilstrekkelige nærhet overfor henne slik habilitetsreglene forutsetter», skriver hun til kontrollkomiteen, om saken der hun oppnevnte Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.
- Svært alvorlig
- Anette Trettebergstuens sak var svært alvorlig, og min vurdering har ikke endret seg. Det var riktig at hun måtte gå av, og hun har heller ikke sagt noe annet i sitt brev til komiteen, sa statsminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet i forrige uke.
Når det gjelder «advarselen» Trettebergstuen hevder ikke å ha fått, sier Støre:
- Både departementsråden og Anette er enige om at de hadde en samtale der departementsråden sa at Nylund ikke kunne utnevnes siden han er en venn av statsråden. Hva man skal kalle denne samtalen, kan man ha ulike meninger om, men det er ikke uenighet om at den fant sted.