Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre har hatt hemmelige samtaler med Hamas

Khaled Meshaal bekrefter dette i intervju.

Inrømmer kontakt: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber TV2 sin reporter Pål T. Jørgensen stoppe intervjuet, når han blir spurt om han har hatt møte med Hamas-leder Khaled Meshaal. Foto: TV 2
Inrømmer kontakt: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber TV2 sin reporter Pål T. Jørgensen stoppe intervjuet, når han blir spurt om han har hatt møte med Hamas-leder Khaled Meshaal. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre har i all hemmelighet hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Khaled Meshaal. I et intervju med TV 2 sier Meshaal at han har har hatt flere samtaler med Norges utenriksminister over telefon.

Offisielt har Norge tidligere kun hatt kontakt med Hamas på embetsmannsnivå. I et intervju med kanalen benekter Støre først at han har hatt samtaler med Hamaslederen, men ber så om å få starte intervjuet på nytt når han blir konfrontert med uttalelsen til Meshaal.

- Kan ikke vi ta opptaket på dette på på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, sier utenriksministeren til TV 2s reporter.

- Om du har snakket med Meshaal?

- Jeg oppfatter at du stiller spørsmål om jeg har hatt møte med ham.

- Jeg spør om du har snakket med ham.

Utenriksministeren bekrefter så at han i 2007 hadde telefonsamtaler med Khaled Meshaal. Dette er på samme tid som palestinerne forhandlet om felles regjeringsgrunnlag.

Etter oppfordring fra Abbas Støre sier ovenfor NTB at samtalene kan ha bidratt til at det ble dannet en palestinsk samlingsregjering.

- Hovedoppgaven min var å formidle det internasjonale synet, som oppsummert var at Hamas måtte anerkjenne Israel, ha respekt for inngåtte avtaler og ta avstand fra voldsbruk, sier Støre.

Han forteller også at det dreier seg om tre telefonsamtaler på et kritisk tidspunkt i forhandlingene.

- I slike situasjoner er det ikke noen grunn til å utbasunere i detalj hvordan vi jobbet, sier Støre.

Han tror samtalene bidro til å trekke Hamas i retning av å oppfylle kravene fra det internasjonale samfunnet.

- Regjeringen ga da også president Abbas mandat til å forhandle med Israel om en fredsavtale for hele det palestinske området. Det var en kjent sak at både statssekretær Raymond Johansen og jeg møtte Hamas-medlemmer i samlingsregjeringen, blant annet Ismail Haniyeh. At Norge aktivt arbeidet for samlingsregjeringen og hadde politisk kontakt med Hamas i denne perioden var alminnelig kjent, sier utenriksministeren til NTB.

Sterke reaksjoner Opposisjonen på Stortinget har reagert kraftig på avsløringen, og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener dette betyr at Støre har ført Stortinget bak lyset.

- Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig, sier Jensen til TV 2.

Erna Solberg er også krass i kritikken.

- Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas, sier hun.

Terrororganisasjon Både USA og EU mener Hamas er en terrororganisasjon. årsaken til dette er organisasjonens bruk av selvmordsbombere mot sivile mål i Israel.

Khaled Meshaal er øverste leder av organisasjonen styrer organisasjonen fra Damaskus i Syria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!