Jonas Gahr Støre

Støre har investert i privat velferd: - En fillesak

Ap-lederen har indirekte investert i private velferdskonsern gjennom DNB-fond. - Urimelig krav at han skulle ha visst.

PENGER I FOND: Ap-leder Jonas Gahr Støre har penger i fond som investerer i private velferdskonsern, men selger seg nå ut, avslørte NRK i ettermiddag. Reporter: Asle Hansen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre har penger i fond som investerer i private velferdskonsern, men selger seg nå ut, avslørte NRK i ettermiddag.

Støre har selv uttalt at slike selskaper er «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt», og Arbeiderpartiet går imot en kommersialisering av omsorgen.

Ifølge NRK har Ap-lederen investert i DNB-fond som via andre fond og selskaper er inne på eiersiden av Stendi, som tidligere var Aleris Omsorg.

- Det DNB sier til meg, er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det, sier Støre til kanalen.

Støre hadde ved årsskiftet 82 millioner kroner investert i fond hos DNB og Danske Bank gjennom familieselskapet Femstø AS.

- Urimelig krav

Nyheten om Støres investeringer blir møtt med vidt forskjellige reaksjoner. Samfunnsdebattant, journalist og kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, synes ikke arbeiderpartilederen har mye å skamme seg over i denne saken.

- Dette er en fillesak. Investeringen hans i private velferdskonsern er veldig indirekte. Etter mitt syn, er det et urimelig krav at han skulle ha visst om denne type investeringer gjennom slike fond, sier Snoen.

Snoen påpeker at det er nettopp slike fond folk med litt penger gjerne investerer i.

FORSVARER STØRE: Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener Støres velferdsinvestering er en fillesak. Foto: Dagbladet
FORSVARER STØRE: Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener Støres velferdsinvestering er en fillesak. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det hadde sikkert ikke vært umulig for Støre å finne ut av dette, men det er en urimelig forventning at alle som har en del penger skal kunne gjøre rede for alle investeringer. Dessuten er det også et poeng at Støre ikke har tjent de store pengene på dette, sier Snoen.

Han står på at han synes det er naturlig at Støre investerer i fond, og da kan det «dukke opp ting i kjeden som ser litt dumt ut».

- Jeg synes Støre skal la være å være så sosialist som han er blitt, men det er en annen sak. Det passer ikke for en mann med 82 millioner i fond, ler Snoen.

SV-leder Audun Lysbakken sier følgende til NRK.

- Det skulle ikke skjedd, og det er riktig av Støre å rydde opp, sier Lysbakken til kanalen.

- En skulle tror at en leder i Arbeiderpartiet hadde et apparat rundt seg som kunne unngå slike flauser, men det ser ikke slikt ut, sier Frp's nestleder Terje Søviknes til NRK.

Professor-støtte

BI-professor Bruno Gerard kan ikke se at Støre kunne ha visst at DNB-fondet Ap-lederen hadde investert penger i, indirekte gjorde ham til investor i private velferdskonsern.

- Støre kunne ikke ha visst dette. Selv jeg, som kan dette, ville ha brukt timevis på å finne ut av dette. I disse fondene blir også investeringsobjektene byttet ut jevnlig, så da måtte man ha undersøkt dette med jevne mellomrom, sier Gerard til Dagbladet.

Da Støre var i hardt vær i valgkampen i 2017 for liknende fondsinvesteringer, tok BI-professoren ham i forsvar i en kommentarartikkel.

- Denne saken er faktisk enda mindre problematisk enn den i 2017. DNBs fond er bundet av etiske retningslinjer. De investerer ikke i etisk problematiske selskaper. Enhver finansrådgiver vil si at det er bra å investere i et slikt fond. Da kan du trygt sitte passivt, sier Gerard.

Selger

Støres rådgivere opplyser til NRK at partilederen når han selger seg ut, har drøyt 1,3 millioner kroner stående i det aktuelle fondet, DNB Private Equity Retail B. Avkastningen i løpet av de to åra Støre har hatt penger i fondet, har vært 288.000 kroner, skriver NTB.

Støre forklarer at han har penger i fond fordi han ønsker en ansvarlig forvaltning.

- Min bestefar var en industrimann, som skapte verdier. Jeg har valgt en annen retning i mitt liv. Men jeg tror det ville være i tråd med hans tenkning at de pengene ikke ble lagt under en madrass eller satt bort på denne måten, sier han.