Støre: Havet kan stige to meter

Smeltingen i polarstrøkene skjer langt raskere enn ekspertene hittil har trodd.

LEGGER FREM RAPPORT: I rapporten Støre og Al Gore legge frem i København, heter det snø og is smelter mye raskere enn sesongvariasjonene tilsier, og det gjelder både i Antarktis, Arktis, Grønland, Himalaya og på isbreer verden rundt.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen
LEGGER FREM RAPPORT: I rapporten Støre og Al Gore legge frem i København, heter det snø og is smelter mye raskere enn sesongvariasjonene tilsier, og det gjelder både i Antarktis, Arktis, Grønland, Himalaya og på isbreer verden rundt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Det er essensen i en rapport som utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs tidligere visepresident og fredsprisvinner Al Gore legger fram på klimatoppmøtet i København mandag, ifølge Aftenposten.

I rapporten heter det snø og is smelter mye raskere enn sesongvariasjonene tilsier, og det gjelder både i Antarktis, Arktis, Grønland, Himalaya og på isbreer verden rundt.

Smeltingen rammer lokalt, men den skyter fart og får globale konsekvenser på grunn av såkalte feedbackeffekter: Mindre sjøis i Arktis øker varmeopptaket fra sola. Det igjen øker tiningen av tundraen, og det fører videre til enorme utslipp av metan og CO2, som i sin tur igjen øker smeltingen videre.

I tillegg heter det i rapporten at sotpartikler som føres med vinden til isen fra brenning av biomasse som ved og gress i Øst-Asia, er en stadig viktigere årsak til smeltingen, fordi sot som legger seg på isen absorberer solvarme.

Dramatiske funn

- Funnene er dramatiske. Summen av den smeltingen som nå foregår på land og nær havet, er så stor at faren for rask og stor havnivåstigning har økt betydelig bare de siste par årene, sier Støre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer