Stortingsvalget:

Støre hylles: - Erna avslørt

Jonas Gahr Støre hylles for jobben han har gjort internt i partiet etter valgnederlaget i 2017, metoo-avsløringene og krisemålingene i vinter. Nå garanterer nestleder Bjørnar Skjæran at han blir Norges neste statsminister.

SPENT: Jonas Gahr Støre på talerstolen kort tid før prognosen kom som viste at alt tyder på at han blir Norges neste statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPENT: Jonas Gahr Støre på talerstolen kort tid før prognosen kom som viste at alt tyder på at han blir Norges neste statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOLKETS HUS (Dagbladet): Angsten lå tungt over Arbeiderpartiets valgvake i sekundene før klokka 21. Men da prognosen kom og viste Ap på 26-tallet og flertall for en regjering med Senterpartiet og SV, skrek alle av glede - og lettelse.

Prognosene fortalte at det blir flertall for Støres «drømmeregjering» bestående av Arbeiderpatiet, Senterpartiet og SV.

Og Arbeiderpartiet blir klart størst.

- Vi klarte det

Resultatet var heller ikke til å misforstå da partileder Jonas Gahr Støre gikk opp på podiet i Folkets Hus like før midnatt for å holde sin tale.

- Kjære alle sammen. Vi har ventet, håpet og jobbet så hardt. Og nå kan vi endelig si - vi klarte det. Ved dette valget hadde vi ett mål som var viktigere enn noe annet, og det var en ny regjering slik at det igjen blir vanlige folks tur i dette landet, sier partileder Jonas Gahr Støre til ellevill jubel fra de frammøtte ved Arbeiderpartiets valgvake like før midnatt.

Alt tyder på at Støres mål nå blir nådd med solid margin.

- Det ser ut til at det blir flertall for vår «plan A», med Ap, Sp og SV i regjering. Men også MDG og Rødt har klart gitt uttrykk for at de ønsker et skifte. Valget viser at Norge ønsker et mer rettferdig samfunn, sier partilederen.

Han vil nå invitere lederne i alle partier som ønsker et skifte til samtaler.

- Det er naturlig å starte med Sp og SV. Men vi vil også lytte til Rødt og MDG, sier Støre.

Ap-lederen benyttet samtidig anledningen til å takke Erna Solberg for jobben hun har gjort.

- Erna Solberg er en kunnskapsrik og bunnsolid politiker. Tusen takk for alt det harde arbeidet du har lagt ned for landet vårt i åtte år som statsminister. Nå skal vi feire, sove litt og så skal vi forandre Norge og verden, sak for sak - dag for dag, de neste fire årene, sier Støre fra talerstolen.

LETTET: Reaksjoner fra Arbeiderpartiets valgvake etter kveldens første prognoser. Vis mer

Vinternatta

Allerede da de første prognosene kom klokka 21, var selvsikkerheten på plass blant Ap-toppene.

- Jonas Gahr Støre blir statsminister. Det er garantert, utbrøt nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet etter å ha sett de første prognosene.

Få minutter tidligere hadde Støre selv takket partiet for valgkampen, før de første prognosene var klare.

Henvendt til sine nestledere Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng sa han følgende:

- Vi har vært ute en vinternatt. En vårnatt, og en sommernatt. Nå er vi klare for høsten!

For i vinter var det virkelig natt i Arbeiderpartiet. Målingene viste at Senterpartiet var landets største parti mens Arbeiderpartiet så målinger på 17-tallet.

Kunne åtte lange år i opposisjon ende i kollaps for Norges største parti?

- Arbeiderpartiet har ført en veldig god valgkamp, organisasjonen har vist seg fra sin sterkeste side, sier Hadia Tajik som forklaring på hvordan de klarte å snu det.

Hyller Støre

Før hun kommer inn på han som blir Norges neste statsminister:

- Så har vi en partileder som har holdt et høyt nivå i alle debattene han har deltatt i. Summen av dette har bidratt til at Ap har klatret desimal på desimal ifra 17 til det som er resultat godt oppe på midten av 20-tallet.

Jonas Gahr Støre, eliteutdannet i Paris, forsker ved Harvard, headhuntet av Gro Harlem Brundtland til både Statsministerens kontor og WHO.

Så utenriksminister og Super-Jonas, og helseminister fra 2005 til 2013.

Alt så lyst ut da Støre tok over etter Jens Stoltenberg sommeren 2014. Men så kom sjokket i 2017. Arbeiderpartiet kollapset i valgkampen og det som bare få måneder før valget var utenkelig skjedde: Erna Solberg ble gjenvalgt.

Men ikke i år.

- Det er dette vi har jobbet for siden vi gikk på det forsmedelige nederlaget i 2017. Vi har fått folk til å åpne øynene for politikken de blå partiene har ført de siste fire åra. Jeg opplever at Ernas politikk er avslørt som for de få - nå er det vanlige folks tur, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Tajik: - Støres standard

Eggum hyller rollen Jonas Gahr Støre har tatt i opprydningen internt i partiet etter metoo-avsløringene som kom i etterkant av valgnederlaget.

Det har vært tøft på toppen.

- Jonas har gjort en fantastisk jobb organisatorisk i partiet ved å bygge det opp igjen og gitt oss tiltro og selvtillit. Men ikke minst har denne valgkampen vist at dette er en statsmann som kommer til å bli en fantastisk god statsminister for hele Norges befolkning, sier Eggum.

Nestleder Tajik hyller også Støres jobb internt i partiet som hun mener har lagt grunnen for oppturen i valgkampen.

- Jonas har vist en enorm stamina gjennom det som har vært krevende tider for Arbeiderpartiet, men også en tøff valgkamp det siste året. Han har klart å sette en veldig god standard for resten av organisasjonen med hvordan han har ledet den. Det tror jeg har bidratt til at vi har hatt en organisasjon som har gjennomført valgkampen slik vi har, sier Tajik.

Raymond lunken til MDG og Rødt

Velgerne har gitt Arbeiderpartiet og Støre et solid mandat for en rødgrønn regjering. Men først må Senterpartiet overbevises om å sitte i regjering med SV.

I tillegg har nærmere én av ti velgere stemt på enten Rødt eller MDG - som ikke Støre er avhengig av for et parlamentarisk grunnlag.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sitter i byråd med MDG og har samarbeidsavtale med Rødt. Han mener ikke nødvendigvis det er noen god idé å bre ut prosjektet nasjonalt.

- Jeg har greid å samarbeide med MDG og Rødt i en by, men jeg tror ikke nødvendigvis det er oppskriften nasjonalt. Jeg har likt veldig dårlig deler av valgkampen der særlig de partiene har stilt utlimatum. Det har for første gang vært et miljø- og klimavalg. Sånn sett ser det ikke ut som de partiene har tjent så mye på det, sier Johansen.

Johansen var statssekretær i UD da Støre i fire år var utenriksminister. Han gir følgende attest til partilederen - som nå blir statsminister:

- Jonas har stått i det gjennom mange år med opp- og nedturer. Han har hatt nedturer, men også 40 prosent på målingene da han overtok. Han har gjennomført en glimrende valgkamp og ikke latt seg distrahere.

- Jonas er en politisk leder som vil noe, han forventer mye av dem rundt seg. Han vet hvordan det er å drive et embetsverk, stille spørsmål og drive saker igjennom. Han er retningssterk i politikken. Han var en av de absolutt store utenriksministrene i etterkrigstiden i Norge. Han har alle forutsetninger til å bli en stor statsminister også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer