Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre i samtaler med Jemen om Martine-saken

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i dag jemenittiske myndigheter for å snakket om drapet på Martine Vik Magnussen.

MARTINE VIK MAGNUSSEN: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i 2008.
MARTINE VIK MAGNUSSEN: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i 2008. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ABU DHABI (Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte tidlig i dag norsk tid jeminittiske myndigheter for å snakke om drapet på Martine Vik Magnussen.

Møtet fant sted i Emirat-hovedstaden Abu Dhabi. Det er første gang norske og jemenittiske myndigheter møtes om saken på ministernivå.

- Den norske strategien har vært å få Martine-saken opp på sentralt hold i Jemen. Jeg har nå hatt et møte med Jemens energiminister Awad Al Soqatri og Jemens ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie, som også er en tidligere sentral jeminittisk minister, opplyser Støre.


Grundig forberedt- Det var et nyttig møte, og de var mer oppdatert om saken enn jeg hadde forventet på forhånd. Først gikk vi gjennom den politiske situasjonen i landet. Så tok vi opp Martine-saken. Ambassadøren hadde en grundig redegjørelse i saken. Blant annet fortalte jeg at Al Jazeera holdt på å lage en sak om dette, og det var de klar over, opplyser utenriksministeren.

Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars 2008. Milliardærsønnen Farouk Abdulhak, som er den eneste mistenkte i saken, oppholder seg etter alt å dømme i Jemen. Verken Norge eller Storbritannia har noen utleveringsavtale med republikken på den arabiske halvøya.

Oppdatert
Myndighetene i Jemen har tidligere vært klare på at de ikke vil utlevere Farouk Abdulhak. Dette ble gjentatt på møtet i dag.

- De opplyste at grunnloven i Jemen ikke tillater utlevering. Derimot var de åpne for dialog når det gjelder straffeforfølgelse i Jemen, sier Støre.

Denne løsningen avvises imidlertid av både Norge og Storbritannia ettersom Jemen praktiserer dødsstraff.

- I tillegg til å være en tragedie og en enkeltsak, så er det også en prinsipiell sak om straffefrihet. Dette er et komplekst tema, men vi vil ikke slippe saken, legger Støre til.

- Vet du om Farouk Abdulhak oppholder seg i Jemen?

- Jeg er ingen etterforsker, men ut fra det de sier så virker det slik.

Neste uke skal utenriksministeren på en giverlandskonferanse om Afghanistan i London. I den forbindelse vil han også møte britiske myndigheter for å dele informasjon som han har fått i dagnes møte.

FØRSTE MINISTERMØTE:  Jonas Gahr Støre møtte Jemens energiminister Awad Al Soqatri (t.v) og Jemens ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie i Emirat-hovedstaden Abu Dhabi i morges. Foto: Ragnhild Imerslund, UD
FØRSTE MINISTERMØTE: Jonas Gahr Støre møtte Jemens energiminister Awad Al Soqatri (t.v) og Jemens ambassadør til De forente arabiske emirater, Abdullah Hussain Adalfie i Emirat-hovedstaden Abu Dhabi i morges. Foto: Ragnhild Imerslund, UD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media