Støre ikke imponert over Krekar-dokumentaren

— Gir feilaktig bilde, sier utenriksministeren. Selv fikk han ikke være med i programmet.

I SØKELYSET: Mulla Krekar, her fra NBCs dokumentar, som ble sendt på TV 2 i går. Foto: NBC/TV 2
I SØKELYSET: Mulla Krekar, her fra NBCs dokumentar, som ble sendt på TV 2 i går. Foto: NBC/TV 2Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre forstår at den amerikanske dokumentaren om mulla Krekar setter følelsene i sving.

— Jeg deler oppfatningen mange har, om at Krekar bør sendes ut av Norge, sier Støre. Han understreker at regjeringen jobber med sitt uttalte mål om å returnere ham til Irak.

— Men vi er en rettsstat, og har internasjonale forpliktelser om ikke å returnere personer som risikerer tortur eller dødsstraff. Det har alle andre europeiske land også, sier Støre. Han mener at NBC-dokumentaren TV 2 sendte i går kveld, gir et feilaktig bilde av at situasjonen er spesiell for Norge.

— Ingen garanti
Støre kritiserer også Siv Jensen for ukritisk å ta imot det såkalte beviset det amerikanske dokumentarteamet framlegger.

— Siv Jensen kjøper det usett, uten å sjekke verken avsender eller innhold, sier Støre. Han sier dokumentet ikke holder som garanti.

— Jeg har også fått høre at organisasjonen som utstedte dokumentet, selv er i FN og uavhengige menneskerettighets-
organisasjoners søkelys for mistanke om tortur.

Støre vil ikke kommentere formen på dokumentaren, men synes det er merkelig at det bare var Jensen og Hagen som kom med i filmen.

— Et lengre intervju med justisminister Knut Storberget var klippet ut, og tv-teamet avslo seinest for to uker siden et tilbud om intervju med meg, sier Støre.

— Mye actionpreg
Carl I. Hagen synes det var mye actionpreg over den amerikanske dokumentarserien han selv var et sentralt innslag i, men følte at alvoret i saken likevel kom meget tydelig fram:

FIKK IKKE VÆRE MED: Utenriksminister Jona Gahr Støre kontaktet selv NBC for å stille opp i programmet - men fikk avslag. Foto: ESPEN RØST
FIKK IKKE VÆRE MED: Utenriksminister Jona Gahr Støre kontaktet selv NBC for å stille opp i programmet - men fikk avslag. Foto: ESPEN RØST Vis mer

— Helheten er veldig klar — norske myndigheter setter hensynet til mulla Krekars sikkerhet foran det faktum at han av norsk høyesterett er erklært å være en fare for rikets sikkerhet. Han går fortsatt løs i Oslos gater.

I dokumentaren får tv-teamet en dokumentasjon fra irakiske myndigheter om at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsstraff. Hagen synes det er forunderlig at det må et amerikansk tv-team til for å klare dette, men påpeker viktigheten av å få dokumentet nøye vurdert.

— Vi må naturligvis forsikre oss om at det ikke bare er en tilfeldig forbipasserende som har underskrevet dette. Men betyr dette dokumentet noe for norske myndigheter eller gjør det ikke? Vi må snarest få vite hva Norge skal ha av dokumentasjon fra Irak. Hvem skal underskrive hva? Er det justisministeren? Er det presidenten? spør en oppgitt Hagen.

— Kryssklippet
— Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, kunne i går kveld fortelle at Krekars familie reagerte sterkt på dokumentaren. De føler at tv-teamet har lurt seg innpå Krekar med lovnader om at han skulle få fortelle sin side av saken.

— I stedet har de kryssklippet det til en slags geriljaform, sier Meling.

— Men med tanke på Krekars holdning til amerikanere, ble han muligens ikke så overrasket, sier advokaten.

FIKK VÆRE MED: Stortingspresident Carl I. Hagen fikk, i motsetning til Støre, uttale seg i programmet. Foto: NBC/TV 2
FIKK VÆRE MED: Stortingspresident Carl I. Hagen fikk, i motsetning til Støre, uttale seg i programmet. Foto: NBC/TV 2 Vis mer