Støre inn i skytteldiplomati for våpenhvile i Gaza

Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak håper en våpenhvile i Gaza kan være mulig innen en uke.

I SKYTTEL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Kyrre Lien / SCANPIX
I SKYTTEL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak håper en våpenhvile i Gaza kan være mulig innen en uke, men fortsatt står de egyptiskledede forhandlingene i stampe.

Onsdag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon til Kairo for samtaler med Mubarak og utenriksminister Ahmed Aboul Gheit, som de siste dagene har forsøkt å få Hamas og Israel til å bli enige om betingelsen for en våpenhvile.
Håp

Ifølge en talsmann for Ban skal den egyptiske presidenten ha uttrykt håp om å få til en våpenhvile i løpet av en uke, selv om det akkurat nå er liten bevegelse mellom partene.

Ban gjentok i Kairo sin oppfordring om en umiddelbar og varig våpenhvile, og kom med en klar oppfordring til forhandlerne i Kairo.

- Jeg ber alle dem som har innflytelse på partene i konflikten om å bruke alle midler for å få slutt på volden og finne en varig løsning, sa Ban.

Møter Mubarak

Flere parter trekkes nå inn for å forsøke å løse flokene i de egyptiske forhandlingene, blant dem Norge og Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre, som reiste via Brussel til Egypt onsdag, skal møte Mubarak som ledd i skytteldiplomatiet om våpenhvilen.

- Det er et veldig aktivt diplomati. Når de ønsker Norge med, så stiller vi opp, sier Støre. Han vil ikke gå i detalj om hva egypterne ønsker at Norge skal bidra med, utover Norges kontaktnett i regionen og erfaring som leder av giverlandskomiteen for bistand til palestinerne (AHLC).

Tre grunnleggende punkter

- Det er positivt at vi får det egyptiske lederskapet i tale. Mubarak er akkurat kommet tilbake fra Saudi-Arabia, og de spiller en rolle i dette, sier Støre til NTB.

Besøket i Kairo starter med møter med utenriksminister Aboul Gheit onsdag kveld, hvor detaljene i fredsplanen står på dagsorden.

De tre grunnleggende punktene er å få på plass en midlertidig våpenhvile, som etterfølges av en varig stans i kamphandlingene, hvor Gazas grenser åpnes under overvåking av styrker fra den Fatah-ledede palestinske selvstyremyndigheten. Tredje fase er en forsoningsprosess mellom Fatah og Hamas.

- Dette er alle svært følsomme tema, konstaterer Støre.

Hamas'' representanter i Kairo har gitt uttrykk for at flere deler av den egyptiske planen må endres for at de skal kunne godta den.

Avgjørende forsoning

Støres rolle er trolig å spille på de kontaktene Norge har gjennom sitt årelange engasjement i konflikten, blant annet med Hamas. Støre regner med at det vil bli arrangert en giverlandskonferanse for Gaza så snart det er mulig.

- Men hvordan skal man kunne gi penger til et Hamas-styrt Gaza?

- Det er ett av de meget kompliserte spørsmålene. Hvem styrer på Gaza når denne krigen er over? Og hvordan vil det området av det egyptiske mandatet, nemlig palestinsk forsoning, lykkes? Det blir et veldig sentralt tema, sier Støre foran sine egyptiske møter.

På veien diskuterte Støre blant annet en mulig NATO-rolle i en fredsbevarende operasjon med alliansens generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i Brussel.

- Når våpnene tier vil vi ha en voldsom krig bak oss, store materielle ødeleggelser og veldig store motsetninger. Da er det naturlig at et nærhver utenfra diskuteres, men det er komplekst og følsomt spørsmål, sier Støre.

(NTB)