Støre inn på teppet 7.mai

Må forklare seg for Stortinget om sitt vennskapsforhold til Felix Tschudi.

INN PÅ TEPPET: utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal inn til høring i Stortinget om den omstridte milliontildelingen til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn Felix Tschudi er styreleder. Spørsmålet om Støres habilitet er et sentralt spørsmål Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite må ta stilling til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INN PÅ TEPPET: utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal inn til høring i Stortinget om den omstridte milliontildelingen til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn Felix Tschudi er styreleder. Spørsmålet om Støres habilitet er et sentralt spørsmål Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite må ta stilling til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 7. mai må utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) stå skolerett for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i en egen kontrollhøring om Tschudi-saken. Innen 22. mai skal komiteens innstilling til Stortinget være klar.

Samlet forslag
Først tirsdag blir det imidlertid klart hvem andre som blir kalt inn til stortingshøringen.

Komiteleder Anders Anundsen (Frp) vil ikke si om han vil gå inn for å invitere Støres venn, Felix Tschudi.

- Det vil jeg ikke gå inn i. Nå skal jeg ta imot innspill fra de øvrige komitemedlemmene, og så skal jeg sammenstille innspillene og legge fram et samlet forslag på tirsdagens komitemøte, sier han.

Tschudi aktuell
Per-Kristian Foss, som sitter i komiteen for Høyre, sier til Dagbladet at det kan hende at Felix Tschudi blir invitert til høringen. 

- Vi pleier å tilnærme oss arbeidet i komiteen med den del ydmykhet, i den forstand at vi tilstreber størst mulig enighet om våre beslutninger. Det mener jeg vi bør gjøre også med hensyn til denne høringen. Så dersom det er enighet i komiteen om å invitere Felix Tschudi, så vil jeg slutte meg til det forslaget, sier han.

Geir Bekkevold, KrFs komitemedlem, sier han er mest opptatt av Støres rolle.

- De sporene jeg er mest opptatt av, er hvem som tok initiativet til dette senteret, og når løftet om UD-støtte ble gitt, sier han.

Ap-initiativ
Det var Arbeiderpartiet og Martin Kolberg (Ap) som tirsdag denne uka gikk inn for en egen høring om Støre-saken. Kolberg har begrunnet dette med at komitéleder Anundsen har falt for fristelsen til å prosedere saken i media.

- Begrunnelsen er ikke at vi mener at ståsråden har forklart seg fullstendig, for det mener vi han har gjort. Vi har tatt initiativ til dette fordi vi registerer at komiteens leder, som også er saksordfører, prosederer denne i mediene, og trekker konklusjoner før saken er behandlet i komiteen. Det politiske spillet ønsker vi i å stoppe, har Kolberg sagt til Dagbladet.

Det skal særlig være denne uttalelsen Anundsen har gitt til Dagbladet, som har falt Kolberg tungt for brystet:

- Det framstår nå som om Støre ikke har vært fullstendig i sin redegjørelse. Dersom det stemmer, er det svært alvorlig. 
 
-Leit
Anundsen syns utspillet er trist:  

- Det er leit at enkelte utnytter denne saken på en måte som det etter min oppfatning ikke er grunnlag for. Men nå ser vi framover, og denne saken skal løses i tråd med den arbeidsformen vi normalt har. Det betyr for så vidt at ingen av medlemmene kan sensurere de andre i komiteen, og at vi har respekt for de ulike fraksjonene i  komiteen. Det opplever jeg vel generelt er tilfelle, sier han. 

Men han legger til at stemningen i komiteen var god og at komiteen tar kontrollarbeidet på alvor, noe også Kolberg bekrefter.

Kolberg, som tiligere har ivret for fortgang i komiteens gjennomgang av regjeringens tilskudd, er i det hele tatt svært fornøyd med den vedtatte framdriftsplanen.

- Ja, jeg er fornøyd. Det går ikke an å gjøre det raskere enn dette, sier han til Dagbladet.   

Støre selv har på sin facebook-profil tatt til orde for fortgang i saken. Her skriver han:

«Jeg synes det er fint at Storingets kontrollkomite tar en egen behandling av saken med tildeling av støtte til senter for norområdelogistikk. Bra å få dette belyst samlet med fakta på bordet og der alle aktuelle aktører kan gi sin fremstilling, jo før jo heller.»

Støre-millionene
Det var Dagbladet som 20. mars avslørte at Støre november 2008 ga seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av et nordområdesenter i Kirkenes initiert og styrt av hans gode venn, Felix Tschudi. Han fikk ikke habiliteten vurdert i forkant.

Støtten til senteret ble lovet over to uker før søknaden fra Norges Rederiforbund ble sendt. UD hadde i forkant av søknaden møter om prosjektet der Felix Tschudi personlig var til stede.