KAN OVERTA: Ifølge flere kilder i Arbeiderpartiet skal Jonas Gahr Støre være favoritt til å overta som partileder hvis Jens Stoltenberg blir ny NATO-sjef.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
KAN OVERTA: Ifølge flere kilder i Arbeiderpartiet skal Jonas Gahr Støre være favoritt til å overta som partileder hvis Jens Stoltenberg blir ny NATO-sjef. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer

Støre kan bli partileder etter Stoltenberg

Om Jens Stoltenberg blir ny NATO-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge flere kilder i Arbeiderpartiet skal Jonas Gahr Støre være favoritt til å overta som partileder hvis Jens Stoltenberg blir ny NATO-sjef.

Flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet bekrefter overfor VG at det ikke er noen andre kandidater som peker seg så klart ut som Støre.

- Det er ingen annen seriøs kandidat som ny Ap-leder enn Jonas Gahr Støre. Hvis Jens blir valgt til NATO-sjef, vil det bli ekstraordinært landsmøte i Ap, sier en sentral kilde i partiet til avisen.

Hvis Stoltenberg blir utnevnt som NATOs nye generalsekretær, kan det skje så raskt at Ap er nødt til å innkalle til et ekstraordinært landsmøte, noe som ikke har skjedd i moderne tid.

NATO ønsker nemlig å ha en ny sjef på plass etter NATO-toppmøtet i Wales i september.

Mange i partiet mener at det vil bli feil å sitte med nestleder Helga Pedersen som fungerende leder fra i høst til det ordinære landsmøtet i 2015.

En NATO-utnevnelse av Jens Stoltenberg kan også være dårlige nyheter for Thorbjørn Jagland, som i dag er Europarådets generalsekretær, og som stiller til gjenvalg i juni.

Flere kilder sier til avisen at Norge ikke kan regne med å ha toppvervene både i NATO og Europarådet.

(NTB)