Statlig eierskap

- Støre konstruerer skremmebilder

Høyre mener Jonas Gahr Støre lager populistisk retorikk om statlig eierskap.

SKAPER SKREMMEBILDER: Høyres Gunnar Gundersen sier Ap-leder Jonas Gahr Støre skaper skremmebilder av regjeringens eierskapspolitikk. - Norge har ikke blitt solg og heller ikke blitt mer "unorsk" med denne regjeringen, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKAPER SKREMMEBILDER: Høyres Gunnar Gundersen sier Ap-leder Jonas Gahr Støre skaper skremmebilder av regjeringens eierskapspolitikk. - Norge har ikke blitt solg og heller ikke blitt mer "unorsk" med denne regjeringen, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ap gir i sitt nye partiprogram statsselskaper en nøkkelrolle i framtidas næringsliv. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet i går at Ap vil gå mot «salg av Norge» som han mener Høyre/Frp-regjeringen gjør når de tar til orde for nedsalg i Statkraft og andre statlige selskaper.

NEI TIL SALG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Ap vil gå mot salg av Statkraft og statsselskaper. Statsbedriftene skal ha en nøkkelrolle i byggingen av framtidas Norge, sier han. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEI TIL SALG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Ap vil gå mot salg av Statkraft og statsselskaper. Statsbedriftene skal ha en nøkkelrolle i byggingen av framtidas Norge, sier han. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen reagerer sterkt på Støres framstilling av regjeringens eierskapspolitikk.

- Ikke troverdig

- Her er det mer populistisk retorikk enn troverdighet. Støre skaper et skremmebilde av regjeringens politikk som han så argumenterer mot. Norge har verken blitt solgt eller unorsk etter tre år med oss i regjering. Vi har bare solgt noen kontorplasser i Entra, sier Gundersen til Dagbladet. Han sikter til nedsalget i statsbedriften Entra som forvalter en stor bygningsmasse.

- Cermac, som driver innen havbruk, ble solgt ut av Ap sist de satt i regjering. Ap solgte seg altså ut av det alle ser på som et strategisk innrettet selskap i en framtidsrettet næring, en innfallsport til det som er Norges vekstnæring nummer én, sier Gundersen.

- Ap har privatisert mer

Han minner også om at det var en Ap-regjering som sto for delprivatisering av Statoil og Telenor.

- Det er Ap som har stått for de store privatiseringene, sier Gundersen.

- Men dere ville selge Flytoget?

- Det fikk ikke tilslutning fra KrF og Venstre, så det ble lagt på is.

- Hva med Kongsberg Gruppen?

- Der kom det sterke sikkerhetsmessige betraktninger inn, slik at det ble en realitetsorientering. Eierskapsmeldingen slår fast at selskapet skal ha statlig eierskap.

Debatt om Statkraft

- Og nå vil Høyre delprivatisere Statkraft?

- Dette er en del av Høyres programprosess for neste stortingsperiode. Vi rører ikke ved det i inneværende periode. Jeg var med på å starte debatten om Statkraft ut fra at den norske delen av Statkraft skal være statlig, mens utenlandsdelen kan finansieres privat. Her er det flere modeller. Men ingen snakker om privatisering av selve naturressursene. Avkastningen av naturressursene skal gå til fellesskapet. Støre sier jo selv at han er pragmatisk til det statlige eierskapet, og at det er naturlig at Statkraft går sammen med private. Det han signaliserer, ligger veldig nært opp til det vi diskuterer om Statkraft, sier Gundersen.

Mangfoldig eierskap

- Støre påpeker, og det gjør også Christian Tybring-Gjedde (Frp), at staten ikke trenger kapitalen som nedsalg av statsbedrifter gir.

- Behovet for kapital er underordnet. Det er hvordan vi forvalter eierskapet og skaper mest mulig verdier, som er avgjørende. Staten kan ikke bare vente til man eventuelt får behov for penger. Det dreier seg om å konstruere det eierskapet som er best mulig egnet til å utvikle seg. Her er det markert forskjell i tenkning mellom Ap og Høyre. Vi ser på mangold i eierskap som garantist for innovasjon og nyskaping. Vi står overfor en verden i rask endring som vil kreve mer i teknologisk oppdatering. Da er selve mangfoldet i eierskap viktig.

Men vi har ikke lansert noen store nedsalg. Programdebatten i Høyre rundt Statkraft er velkjent. Det handler om mangfold og maktspredning og eierskap som sikrer innovasjon og nyskaping. En god blanding og et mangfoldig eierskap gir den beste tryggheten for å takle framtidas utfordringer, sier Gundersen.

- Kutt i formuesskatten nødvendig

Han understreker at et ikke har noe for seg å selge til passive utenlandske eiere.

- Vi vil ha et sterkt norsk privat eierskap. Derfor er kutt i formuesskatten så viktig, sier Gundersen.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer