Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre krever forklaring fra Russland

Helsingforskomiteens leder nektes innreise til Russland.

SKAL MØTES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler at han vil ta opp norske organisasjoners trøbbel i Russland når han onsdag møter sin kollega Sergej Lavrov i Moskva. Foto: SCANPIX
SKAL MØTES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler at han vil ta opp norske organisasjoners trøbbel i Russland når han onsdag møter sin kollega Sergej Lavrov i Moskva. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utenriksminister Jonas Gahr Støre krever en forklaring fra sin russiske kollega på hvorfor Helsingforskomiteens leder nektes innreise til Russland.

Støre (Ap) varsler at han vil ta opp norske organisasjoners trøbbel i Russland når han onsdag møter sin kollega Sergej Lavrov i Moskva.

- Jeg kommer til å benytte anledningen til å ta opp de problemene en del norske, frivillige organisasjoner har hatt i Russland de siste månedene. Det gjelder blant annet Amnesty og Helsingforskomiteen, som ikke får visum, sier Støre til NTB.

- Dette er etter vår mening seriøse samfunnsaktører, og jeg vil be om en forklaring på hvorfor det skjer, legger han til.

Støre reiste tirsdag til Moskva, hvor han dagen etter møter Lavrov til samtaler om alt fra nordområdene, internasjonale konflikter og forholdet mellom Norge og Russland.

Nektet visum

Det er først og fremst Den norske Helsingforskomité som har støtt på problemer i Russland. Blant annet nektes fire av organisasjonens medarbeidere, blant dem generalsekretær Bjørn Engesland, innreise til landet.

- Vi ser dette dels som et uttrykk for økende vanskeligheter for menneskerettsorganisasjoner generelt i arbeidet med Russland. Men dels opplever jeg nå også at dette er målrettet mot Den norske Helsingforskomité som sådan, gitt vårt sterke engasjement for å fremme menneskerettigheter i Russland, sier Engesland til NTB.

- Vi er veldig glade for at Støre tar dette opp på høyt politisk nivå, fordi vi tror det er der det eventuelt må løses.

Også generalsekretær Jon Peder Egenes i Amnesty International Norge mener det er viktig at utenriksministeren tar opp problemene for menneskerettsgruppene.

Lovte rettsfokus

Da Dmitrij Medvedev kom til makten i Russland for snart to år siden, varslet han et langt større fokus på rettssikkerhet. Men mange analytikere mener utviklingen snarere går i motsatt retning.

STREKKER UT HÅNDA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre strekkker ut hånda og hilser på Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under en mellomlanding på Grønland. Nå varsler Støre at han vil ta opp vanskligere temaer neste gang de møtes. Foto: BJØRN LANGSEM.
STREKKER UT HÅNDA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre strekkker ut hånda og hilser på Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under en mellomlanding på Grønland. Nå varsler Støre at han vil ta opp vanskligere temaer neste gang de møtes. Foto: BJØRN LANGSEM. Vis mer

Senest denne uken ba Human Rights Watch russiske myndigheter om å slutte å stanse fredelige demonstrasjoner med makt. Også EU-parlamentet oppfordret myndighetene til å behandle demonstranter mindre brutalt etter at opprørspoliti i helgen arresterte flere titalls opposisjonelle i Moskva.

Støre holder fast ved det han sa umiddelbart etter Medvedevs edsavleggelse, nemlig at man måtte ta ham på ordet da han lovte bedre rettssikkerhet.

- Men Medvedev har selv beskrevet stor avstand mellom de ambisjonene han har, og realitetene. Blant annet mener jeg det er grunn til uro på menneskerettsområdet, sier han.

Blir drept

Støre understreker at han ikke bare er bekymret for de norske organisasjonenes arbeid.

- At norske, respekterte menneskerettsmiljøer får problemer med å jobbe med sine partnere, er ett forhold. Langt mer alvorlig er det at menneskerettsforkjempere i Russland frykter for sin egen sikkerhet - noen er endog blitt drept, understreker Støre.

19. januar var det ett år siden advokaten Stanislav Markelov og journalisten Anastasia Baburova ble skutt og drept midt i Moskva sentrum.

- Advokater, journalister og andre menneskerettsforkjempere er i stadig Ãkende grad utsatt for forfÃlgelse og overgrep i Russland, skriver Amnesty.

Støre vil under sitt opphold i Russland også møte menneskerettsaktivister, blant annet fra gruppen Memorial. Han varsler også at han vil ta opp journalisters arbeidsvilkår og rettssikkerhet. (NTB)

NEKTES INNREISE: Det er først og fremst Den norske Helsingforskomité som har støtt på problemer i Russland. Blant annet nektes fire av organisasjonens medarbeidere, blant dem generalsekretær Bjørn Engesland, innreise til landet.
NEKTES INNREISE: Det er først og fremst Den norske Helsingforskomité som har støtt på problemer i Russland. Blant annet nektes fire av organisasjonens medarbeidere, blant dem generalsekretær Bjørn Engesland, innreise til landet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!