Støre kritisk til valgprosessen i Russland

Valgsystemet gjorde det vanskelig for opposisjonen, mener utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 98 prosent av stemmene talt opp etter søndagens valg, har Putins parti Det forente Russland fått 64,1 prosent av stemmene.

- Resultatet er et tydelig uttrykk for støtte og oppslutning om president Putin og hans parti. I så måte gir det et stabilt utgangspunkt for den politikken presidenten har stått for og vil videreføre, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han mener befolkningen brukte valget til å gi uttrykk for sitt syn. Et overveiende flertall valgte altså å stemme på presidentens parti.

- Samtidig er det grunn til å understreke at måten valgkampen og valgsystemet ble innrettet på, har gjort det ytterst vanskelig for kritiske opposisjonskrefter.
- Krevende valg
Jonas Gahr Støre mener det nå blir viktig å lytte til hva observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har å si, og han forventer at russiske myndigheter gir grundige svar på de merknadene observatørene kommer med.

- Det er ingen tvil om at dette har vært et krevende valg å delta i for opposisjonen. De tunge kommunikasjonskanalene har vært dominert av de regjerende kreftene, fastslår Ap-statsråden.

De viktigste etermediene i Russland er nærmest uten unntak Kreml-vennlige.

- Opposisjonens mulighet til å drive valgkamp synes å være begrenset i forhold til de dominerende kreftene, sier utenriksministeren, som påpeker at han tok opp dette med russiske myndigheter senest for to uker siden i Moskva.


- Ikke ekskludere
De sterkeste kritikerne av russiske myndigheter mener vestlige land bør vurdere å stenge russerne ute fra organer som G8 og Europarådets parlamentarikerforsamling. Den oppfatningen deler ikke Støre.

- Vi må fortsatt arbeide for at Russland finner sin plass innenfor det verdifellesskapet som Europarådets konvensjoner skaper. Det er gjennom de kanalene vi kan påvirke også måter Russlands demokratiske institusjoner virker på.

Støre var mandag i Slovenia for å ha samtaler med politiske ledere i det påtroppende EU-formannskapslandet.

(NTB)

FEIRER SEIEREN: 5000 Putin-tilhengere feiret mandag valgseieren til Det Forente Russland. Foto: AP
FEIRER SEIEREN: 5000 Putin-tilhengere feiret mandag valgseieren til Det Forente Russland. Foto: AP Vis mer