Støre ledet fredsforhandlinger med Gaddafi

Samtidig bombet NATO Libya

LIBYAS DIKTATOR:   Muammar Gaddafi tok makta i et blodig militærkupp i 1969 og satt som landets diktator fram til 2011. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
LIBYAS DIKTATOR: Muammar Gaddafi tok makta i et blodig militærkupp i 1969 og satt som landets diktator fram til 2011. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ledet fredsforhandlinger med Muammar Gaddafis regime, samtidig som Norge deltok i bombingen av Libya i 2011, ifølge en ny biografi.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ledet fredsforhandlinger med Muammar Gaddafis regime, samtidig som Norge deltok i bombingen av Libya i 2011, ifølge en ny biografi.

Det kommer fram i den uautoriserte biografien «Seierherren» om nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ståle Wigs bok, hvor Utenriksdepartementets arbeid med å forhandle fram en politisk løsning i Libya blir beskrevet i detalj, lanseres torsdag, skriver VG.

- Jeg kan ikke gå god for alle detaljene i boken, men det er riktig at Norge var engasjert som aktiv tilrettelegger av samtaler mellom opposisjonen og regimet i Libya med sikte på en politisk løsning våren 2011, bekrefter Støre overfor avisen.

Det skal ha blitt holdt flere titalls møter, blant annet i Oslo, Tunis og Paris, 20-30 møter bare mens NATOs pågående luftkrig økte i styrke, mellom Gaddafi-regimet og opprørerne. Resultatet skal ha blitt en skisse til avvæpning og maktoverføring en viss tid ut prosessen, men forhandlingene brøt sammen på punktet om hva som skulle skje med skjebne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer