Støre legger ansvaret på britiske myndigheter

Mener de må ta ansvaret for at norske krigsskip havnet i hendene på fryktet nigeriansk eks-pirat.

IKKE ANSVAR: AP-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre mener britiske myndigheter må ta ansvaret for at tidligere norske krigsskip har havnet i hendene til en tidligereopprørsleder i Nigeria. Foto: Bjørn Langsem
IKKE ANSVAR: AP-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre mener britiske myndigheter må ta ansvaret for at tidligere norske krigsskip har havnet i hendene til en tidligereopprørsleder i Nigeria. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyslått leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, mener britiske myndigheter har ansvaret for at en fryktet eks-pirat i Nigeria har fått tak i seks tidligere norske missiltorpedobåter.

Støre satt selv som utenriksminister da Utenriksdepartementet i 2012 godkjente salget av til sammen sju pensjonerte krigsskip til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global. Selskapet oppga selv at de skulle bruke skipene til å bekjempe tjuvfiske i Vest-Afrika under britisk flagg med europeisk mannskap.

Verken Forsvaret eller UD sjekket bakgrunnen på det britiske selskapet, som Dagbladet har sporet til en postkasse på en campingplass i Surrey utenfor London. Ingen spurte om selskapet planla å bevæpne skipene. Noe som ville ha utelukket salget.

Nå er seks av fartøyene havnet i flåten til et nigeriansk sikkerhetsselskap som eies av den tidligere opprørslederen Government Ekpemupolo (44).

- Britisk ansvar - Jeg legger til grunn at disse fartøyene er solgt i henhold til norsk eksportregelverk for tidligere militært utstyr. Og at de er solgt til en kjøper som har oppfylt de kravene som det samme regelverket setter til omsetting av militært utstyr, sier Støre om salget til det britiske sikkerhetsselskapet.

- Hva som er skjedd med skipene senere, kan ikke jeg gi noen kommentar til. Det mener jeg britiske myndigheter må kommentere. Og synet på britiske myndigheters håndtering av det, må dagens ledelse i utenriksdepartementet gi sin vurdering av, sier han til Dagbladet.

Grep selv inn mot nordmenn Støre satt som utenriksminister frem til 21. september 2012. I denne perioden, under hans ledelse, godkjente departementet salget av de seks pensjonerte missiltorpedobåtene KNM «Geir», «Jo», «Stegg», «Terne», «Hauk», «Tjeld» og det store støtteskipet KNM «Horten». Et år tidligere stanset Støre personlig salget av KNM «Horten» til et annet, norskeid, sikkerhetsselskap. Også disse oppga at de skulle drive fiskerioppsyn utenfor Afrika.

- Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sa Støre i februar 2011.

I dag har han følgende svar til at de solgte samme skip til samme formål bare ett år senere:

- Det er ikke slik at politisk ledelse er inne i hver enkelt sak, men politisk ledelse legger de faglige vurderingene til grunn og forutsetter at de skjer i tråd med det gjeldende regelverket. Så jeg har ingen grunn til å betvile det avslaget som ble gitt, eller at man hadde grunnlag for å gi den tillatelsen som ble gitt.

Ber UD gjennomgå rutiner Støre sier til Dagbladet at han legger til grunn at det britiske sikkerhetsselskapet ble sjekket ut av UD. UD sier på sin side at dette er Forsvarets ansvar. Forsvaret er derimot av den oppfatning at kontrollen av kjøper må være en av oppgavene til eksportkontrollen i UD.

- Her jeg nå sitter to år senere kan jeg bare legge til grunn at de som hadde ansvaret for å vurdere salget i tråd med norsk regelverk, gjorde de vurderingene som skulle gjøres. Jeg kan ikke i dag felle noen dom om det ble gjort eller ikke gjort. De spørsmålene må rettes Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet, sier Støre.

- Hvordan forklarer du da at skipene har endt opp hos en tidligere nigeriansk opprørsleder?

- Jeg har bare Dagbladets informasjon å forholde meg til. Men hvis dagens regelverk kan skape tvil om kjøpers forvaltning av det som er solgt, er det naturlig at Utenriksdepartementet tar en gjennomgang og ser om det er noe ved deres rutiner som bør skjerpes inn, sier Støre.

- Men jeg går ut fra at Utenriksdepartementet, på bakgrunn av Dagbladets avsløringer, nå går gjennom denne saken, og ser på om det er noe som bør endres av rutiner eller praksis, sier han.

Støre påpeker at han selv har tjenestegjort om bord missiltorpedobåter. Kanskje også om bord noen av de som nå har havnet i Nigeria. At de nå brukes av private til å utføre militære oppgaver, liker han dårlig.

- At noe utstyr, både sivilt og militært, brukes på måter som bryter internasjonal rett, er jeg selvfølgelig sterkt i mot, og det vil jeg støtte alle mulige tiltak for å begrense, sier han.

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Nigeria-båtene

• Dagbladet har avslørt hvordan Norske myndigheter har solgt flere marinefartøy til et britisk sikkerhetsselskap registrert på en campingplass i Surrey.

• Utenriksdepartementets strenge regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Nå inngår seks av fartøyene i en privatdrevet marinestyrke eid av en tidligere opprørsleder i MEND-geriljaen i Nigeria som skal jakte pirater og drive inn skatter for et av verdens mest lovløse og korrupte land.

• Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet sjekket bakgrunnen til kjøperen, som oppga at de skulle bruke de norske krigsskipene til å bekjempe tjuvfiske i Vest-Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer