FRAM - IKKE TIL VENSTRE: Jonas Gahr Støre sier Ap hører hjemme på venstresida, men avviser at partiet skal lenger mot venstre nå som KrF-døra er lukket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRAM - IKKE TIL VENSTRE: Jonas Gahr Støre sier Ap hører hjemme på venstresida, men avviser at partiet skal lenger mot venstre nå som KrF-døra er lukket. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Støre lover et tydeligere Ap: - Ernas regjering bygger på utilstrekkeligheter og feil

Ap-lederen slakter regjeringsplattformen. - Situasjonen på Stortinget har endret seg, sier han og plasserer Ap trygt på venstresida.

HELSINKI (Dagbladet): Regjeringserklæringen til den utvidede Solberg-regjeringen skal opp til debatt i Stortinget på onsdag.

Jonas Gahr Støre ser en politisk plattform full av utilstrekkeligheter og feil.

- På arbeidsliv, klima og bioteknologi er regjeringsplattformen ikke god nok. Og så velger regjeringen regelrett feil løsninger i skattepolitikken og i næringspolitikken. Det er også et for lite løft til de eldre og for svak økning i kvaliteten i tilbudet til barn, sier han til Dagbladet.

Fremad, kamerater

Ap-lederen er i Helsinki for å møte nordiske kamerater i SAMAK, arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité.

Like bak ham eskorterer livvakter en smørblid Stefan Löfven til nærmeste kaffekanne. Den ferske svenske statsministeren stanser brått og vinker til Mette Fredriksen, leder for Socialdemokratene i Danmark.

Støre kan møte sine nordiske kolleger med norsk medvind i seilene: På Dagbladets ferske måling er Ap og SV alene større enn de fire regjeringspartiene.

Arbeidsfolk

Og Ap-lederen sier regjeringspartiene på onsdag kommer til å merke at Ap har store problemer med det svake vernet han mener arbeidslivet gis.

- Regjeringen fryser fagforeningsfradraget på 2013-nivå, anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet og gir vid tilgang til bruk av midlertidige ansettelser. Det er noe vi skal bruke mye krefter på å motarbeide.

Fram mot valget i 2021 har Støre en klar plan: Ap skal vise velgerne hvordan samfunnets utfordringer kan løses ved hjelp av fellesskapet partiet hans liker å skryte av.

- Skattereduksjon, økende forskjeller og privatisering er feil svar på morgendagens utfordringer. Det skal vi vise tydelig framover, sier Støre.

Tydelig - ikke til venstre

Som Frifagbevegelse skrev mandag, kommer Rødt trolig til å droppe pampebetegnelsen av Støre.

I dagens prinsipprogram kaller bruker partiet ordet pampevelde om toppene i LO og Arbeiderpartiet.

Nå kritiseres arbeiderbevegelsen i stedet for å ha fått et «sjikt av profesjonelle ledere som synes å lytte mer til parti, stat eller til og med EU, enn med den organiserte arbeiderklassen».

- Det er litt uvant, egentlig. I en hel generasjon er vi blitt kalt det og det som verre er. Det er en spennende utvikling. Men så må praksis følge ord. Rødt har en politisk og ideologisk tradisjon de må gjøre mer for å legge bak seg, sier Støre om saken.

Se video nedenfor!

Rødt vil ikke lenger kaller Støre en pamp. Det synes Ap-lederen er ganske uvant. Video: Steinar Solås Suvatne og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ap ikke til venstre

Nå som KrF har plantet beina på høyresida, varsler Støre også at det blir lettere for Ap å være seg selv i tida framover.

- Situasjonen på Stortinget har endret seg. Fram til nå har vi kunnet endre politikk i samarbeid med blant andre KrF. Nå som regjeringen har flertall kommer folket til å se et tydeligere Ap, som med klarere stemme forfekter egen politikk, lover han.

- Du skal ta partiet et steg til venstre?

- Nei. Arbeiderpartiet går alltid framover.

- Det er lett å si nå som du er ferdig med å sminke politikken kristengul for å tekkes KrF?

- Det opplever jeg aldri at vi har gjort. Vi har åpnet for samarbeid mot sentrum, men Arbeiderpartiet er, og har alltid vært, et parti på venstresida i norsk politikk, sier Støre.

Lederjobben

Etter fem og et halvt år med borgerlig styre beskriver Støre fortsatt Norge som en «grønn gren i verden». Ap-lederen mener likevel at Erna Solbergs regjering har satt flere kvaliteter i velferdsstaten under press.

- Vi har en utvikling med økte forskjeller, barskere debattklima og utenfor sentrale strøk ser vi en svekket tillit til sentrale beslutninger. Ting hadde vært mye verre om ikke rødgrønne kommunestyrer mange steder i landet har nektet å innføre borgerlig politikk.

- Kan du fortsette som leder dersom valget i år går dårlig?

- Jeg tenker ikke slik. Arbeiderpartiet er et lag, vi vinner og taper sammen, men som leder har jeg alltid ansvaret. Jeg er undervurderer aldri motstanderen vår, men jeg er full av optimisme før valget til høsten.