Støre lover Iran svar på tiltale

Vil gi den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad svar på tiltale hvis han «går over grensen» på FNs rasismekonferanse.

PÅ PLASS: Mahmoud Ahmadinejad på plass i Geneve - tilsynelatende i godt humør. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer ham mot å gå over streken. Foto  EPA/LAURENT GILLIERON/SCANPIX
PÅ PLASS: Mahmoud Ahmadinejad på plass i Geneve - tilsynelatende i godt humør. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer ham mot å gå over streken. Foto EPA/LAURENT GILLIERON/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gi den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad svar på tiltale hvis han «går over grensen» på FNs rasismekonferanse.

Men det er lite trolig at Støre vil følge sin franske kollega Bernard Kouchners oppfordring om å forlate salen dersom Ahmadinejad gjentar sine kontroversielle uttalelser om Israel.

- I utgangspunktet må man respektere ytringsfriheten også på FNs talerstol. Måten å møte uenighet på, er å ta til motmæle, sier Støre til NTB.

Som en av få vestlige ministre satt Støre i salen da konferansen åpnet i Genève mandag. Etter programmet skal han holde Norges innlegg rett etter at Ahmadinejad har inntatt talerstolen mandag ettermiddag.

Mye kontrovers er knyttet til Ahmadinejads deltakelse og om han vil gjenta sine uttalelser om at sionisme må regnes som rasisme, at Holocaust er en myte og at Israel må fjernes fra kartet.

- Paradoks

Frankrike er representert av sin FN-ambassadør til Genève på møtet. Før møtestart ga imidlertid utenriksminister Kouchner klar beskjed om at «europeiske ambassadører» vil forlate salen hvis Ahmadinejad gjentar sine uttalelser om Israel. Etter det NTB erfarer, vil noen delegasjoner forlate salen allerede når Ahmadinejad starter sin tale.

Dette har Støre liten sans for. Han mener det er et paradoks at land som i oppkjøringen fram mot konferansen har kjempet for ytringsfrihetens stilling, vurderer utmarsj fra salen som virkemiddel.

- Det å forlate salen fordyper og forsterker motsetninger, sier Støre, som samtidig understreker at det også for Norge går en grense for hva man vil sitte og høre på.

- Men jeg kan ikke definere ord for ord hvor en slik grense går, sier Støre, som vil bruke sitt innlegg til å svare på eventuelle utfall fra Ahmadinejad.

Støre mener Ahmadinejads kontroversielle uttalelser om Israel, som Norge tar sterkt avstand fra, er i strid med den teksten som Genève-konferansen skal vedta.

- Hvis han gjentar slike utsagn, plasserer han seg på siden, som «the odd man out». Og da skal han få svar på tiltale, sier Støre.

- Æresgjesten en rasist

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte under åpningen skuffelse over at ikke flere av Støres kolleger var til stede.

- Jeg beklager sterkt at flere land boikotter konferansen samtidig som alle former for rasisme fortsatt eksisterer, sa Ban i åpningstalen sin.

Blant landene som boikotter konferansen, er Australia, Canada, Italia, Israel, Nederland, Tyskland og USA, mens andre land bare er representert på embetsmannsnivå. En hovedårsak er frykten for at konferansen kan bli brukt som plattform for Israel-kritikk.

Israel valgte mandag å kalle hjem sin ambassadør til Sveits på grunn av Ahmadinejads ankomst til konferansen. At den iranske presidenten ble mottatt av sin sveitsiske kollega, ble ikke tolerert i Tel Aviv.

- Æresgjesten er en rasist, en Holocaust-fornekter som ikke legger skjul på sin intensjon om å fjerne Israel fra jordens overflate, sa statsminister Benjamin Netanyahu i en tale til det israelske parlamentet Knesset.

Støre har liten forståelse for den israelske motstanden.

- Iran er medlem av FN, og skal FN ha noen verdi, må man kunne møtes, sier Støre.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer