- Støre må be Clinton om hjelp

Familien til Martine Vik Magnussen mener UD må be USA om hjelp til å få Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Utenriksminister Jonas Gahr Støres møte med jemenittiske myndigheter i Abu Dhabi tirsdag, har gitt familien til Martine Vik Magnussen nytt håp om at hennes drapsmann en dag skal få sin straff.

- Det er bra at det var et møte, selv om resultatet ikke er noe nytt. Forventningene våre til hva som vil skje framover er store, sier familiens talsmann Arne Elias Corneliussen.

Siktet for drapMartine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008 etter å ha forlatt en nattklubb sammen med den to år yngre medsstudenten Farouk Abdulhak. Liket ble funnet i søppelromet der milliardærsønnen fra Jemen bodde.

Abdulhak flyktet før britisk politi rakk å pågripe ham. Han ble seinere siktet for å ha voldtatt og drept Martine, oppholder seg nå etter alt å dømme i Jemen. Verken Norge eller Storbritannia har noen utleveringsavtale med republikken.

Ikke dødsstraffPå møtet understreket energiminister Awad Al Soqatri overfor Støre at det var uaktuelt å utlevere Abdulhak, men at en straffeforfølgelse i Jemen kan være mulig. Siden Jemen praktiserer dødsstraff har dette vært uaktuelt for Norge.

Støre skal imidlertid ha fått forsikringer om at det finnes ordninger som kan garantere for at han ikke blir dømt til døden. Martines familie er klar på at rettssak må foregå i London.

DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars i 2008. Arkivfoto: Familien / Scanpix
DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i London 16. mars i 2008. Arkivfoto: Familien / Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke risikere at han dømmes til husarrest og blir liggende i fire måneder i farens basseng. Det vil ikke være å yte Martine den rettferd hun fortjener, sier Corneliussen.

Vil ha Clinton-hjelpFamilien setter nå sin lit til at UD og Støre fortsetter å presse på jemenittiske myndigheter. Den 28. januar skal statsledere møtes i London for å diskutere den betente situasjonen i Jemen.

- Vi forventer at han på dette møtet tar kontakt med USAs utenriksminister Hilary Clinton og ber om støtte fra USA. Støre må benytte seg av det internasjonale presset Jemen er under til å løse denne saken, sier Corneliussen.

ETTERLYST: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak (23) er etterlyst, siktet for drapet på Martine Vik Magnussen. Han oppholder seg trolig i Jemen. Foto: Scan Press.
ETTERLYST: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak (23) er etterlyst, siktet for drapet på Martine Vik Magnussen. Han oppholder seg trolig i Jemen. Foto: Scan Press. Vis mer