Støre maner til oppgjør med voldelig islamisme

Sammenliknes med kommunismen.

OPPGJØR: På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam. Her fra en minnemarkering ved Oslo Rådhus tidligere denne uka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OPPGJØR: På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam. Her fra en minnemarkering ved Oslo Rådhus tidligere denne uka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam.

- Venstresiden må ikke falle for fristelsen til å si at et oppgjør med voldelig islamisme stigmatiserer grupper og at det blir vanskelig for noen, og at derfor må vi vike tilbake, sier Støre i et intervju med Dagens Næringsliv.

Ap-lederen sier at vi kjenner fra historien at i tider med sosiale spenninger og frustrasjon, har totalitære ideologier som tilbyr hele løsninger, eksklusjon og voldsbruk, hatt en appell.

- På samme måte som den demokratiske venstresiden tok et oppgjør med totalitær ideologi, kommunismen, må det tas et oppgjør med den voldelige ekstremismen som islamismen er, sier Støre.

Må ta oppgjør Ap-lederen understreker at vi samtidig har ansvar for å gjøre det på en måte som ikke rammer det store flertallet muslimer som ikke skal bære børen av ekstremisters handling.

Han sier at det er en slags pessimisme i Europa om at ting nå går i oppløsning.

- Jeg har en annen inngang. Europa har forutsetningene, redskapene, åpenheten og verdiene til å håndtere dette, også håndteringen av militant og voldelig islamisme. Derfor er jeg urolig for tanken om at bare det bombes mer i Syria og Irak, er problemet løst. Det er god grunn til å gå militært etter de som truer oss, men hvis vi slutter der, og ikke tar skrittet ned til forebyggingen og hvor problemet oppstår, da lever vi ikke opp til en europeisk verdi: åpenhet og å være ærlig på hva vi ser.

Arbeidsmarkedet I et intervju med Klassekampen torsdag sa Ap-lederen at venstresiden må erkjenne utfordringene mange tusen nye flyktninger kan skape på det norske arbeidsmarkedet. Han mener det hviler et stort ansvar på venstresiden for å finne løsninger som kan hindre at den voldsomme tilstrømmingen av asylsøkere den siste tiden fører til problemer i arbeidsmarkedet.

- I flyktningstrømmen ligger det potensial for store utfordringer i arbeidsmarkedet og økt ulikhet. Det kan føre til at ledighetstallene vil stige fordi det er mennesker som ikke går rett i arbeid. Det kan vi ikke utelukke, men vi har samtidig både forutsetninger og muligheter til å hindre det om vi tar de riktige valgene, sa Støre.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram