Støre maner til oppgjør med voldelig islamisme

Sammenliknes med kommunismen.

OPPGJØR: På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam. Her fra en minnemarkering ved Oslo Rådhus tidligere denne uka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OPPGJØR: På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam. Her fra en minnemarkering ved Oslo Rådhus tidligere denne uka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at tiden er inne for å ta et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam.

- Venstresiden må ikke falle for fristelsen til å si at et oppgjør med voldelig islamisme stigmatiserer grupper og at det blir vanskelig for noen, og at derfor må vi vike tilbake, sier Støre i et intervju med Dagens Næringsliv. Ap-lederen sier at vi kjenner fra historien at i tider med sosiale spenninger og frustrasjon, har totalitære ideologier som tilbyr hele løsninger, eksklusjon og voldsbruk, hatt en appell.

- På samme måte som den demokratiske venstresiden tok et oppgjør med totalitær ideologi, kommunismen, må det tas et oppgjør med den voldelige ekstremismen som islamismen er, sier Støre.

Må ta oppgjør Ap-lederen understreker at vi samtidig har ansvar for å gjøre det på en måte som ikke rammer det store flertallet muslimer som ikke skal bære børen av ekstremisters handling.

Han sier at det er en slags pessimisme i Europa om at ting nå går i oppløsning. - Jeg har en annen inngang. Europa har forutsetningene, redskapene, åpenheten og verdiene til å håndtere dette, også håndteringen av militant og voldelig islamisme. Derfor er jeg urolig for tanken om at bare det bombes mer i Syria og Irak, er problemet løst. Det er god grunn til å gå militært etter de som truer oss, men hvis vi slutter der, og ikke tar skrittet ned til forebyggingen og hvor problemet oppstår, da lever vi ikke opp til en europeisk verdi: åpenhet og å være ærlig på hva vi ser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer