PÅ VEG: Mannskapene fra Røde Kors Hjelpekorps og brannvesenet på Voss er nå på veg inn til Store Volavatn for å grave løs flyvraket. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
PÅ VEG: Mannskapene fra Røde Kors Hjelpekorps og brannvesenet på Voss er nå på veg inn til Store Volavatn for å grave løs flyvraket. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Store mannskaper skal frigjøre ulykkesflyet

Store mannskaper har nå kjørt med seks scootere og en beltebil opp mot mikroflyet som mandag ettermiddag styrtet i Store Volavatnet på Voss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOSS (Dagbladet): Mannskaper fra politiet, Voss brannvesen, Voss Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Luftsportsforbund samlet seg i dag tidlig ved 06.30-tida ved brannstasjonen på Voss. De lastet opp med aggregat, motorsager, økser, spett, taljer og vinsjer som skal brukes for å frigjøre flyvraket som ligger langt nede i isen.

Mannskapene har også med seg mye plank som vil bli brukt til å bygge et stativ som de har planlagt å bruke for å heise opp flyvraket fra isen.

Frosset fast
Etterpå kjørte mannskapene til Bavallen og videre inn i retning Stora Volavatn like før klokka 09.00. De regnet med å bruke halvannen time med det tunge utstyret gjennom et vanskelig terreng. De hadde med seg en kjentmann fra BKK (Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap) som skulle vise vegen. To betjenter fra Voss lensmannskontor har overvåket flyet i natt. De har overnattet på Volahytta.

Jostein Eide i Norsk Luftsportsforbund har fått i oppgave å granske ulykken. Han er med på turen inn til flyvraket som ligger dypt nede i isen. Luftsportsforbundet har en egen havarikomité i mikroflyseksjonen.

MYE UTSTYR: Mannskapene var tungt lastet med utstyr da de kjørte fra  Bavallen inn mot Stora Volavatn.

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen.
MYE UTSTYR: Mannskapene var tungt lastet med utstyr da de kjørte fra Bavallen inn mot Stora Volavatn. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Lensmann Ivar Hellene på Voss sier at hans mannskaper oppe i fjellet har rapportert om et mikrofly som ser ut til å ha styrtet i 45 graders vinkel ned i ismassene. Vannet er 40 centimeter dypt og er isbelagt. Over isen var det vann, sørpe og to meter med snø mandag ettermiddag da flyet styrtet.

Brukket i to
De to siste nettene har det vært ned mot 10 kuldegrader i det aktuelle området. Flyet skal være brukket i to og cockpit ligger langt nede i isen. Det har derfor ikke vært mulig å få undersøkt om de to flygerne på 33 og 48 år er igjen inne i flykroppen, men lensmann Ivar Hellene antar at de kan være der. De har ikke hatt gode muligheter for å overleve i kulda inne i cockpit.

Det er ikke mobildekning i det aktuelle området. Mannskapene skal forsøke å få opp et link oppe i fjellet som skal gjøre det mulig for dem å kommunisere ned til lensmannskontoret på Voss. Pårørende til de to savnede vil bli varslet så snart det er gjort funn på stedet.

Det er et mikrofly av typen Savage Classic som styrtet. Leder Jan Fredrik Fleischer Tønjum i Voss flyklubb sier til Dagbladet at det er et tandemfly. De to savnede mennene satt altså bak hverandre inne i cockpit. Leder Frode Rønhovde i Hardanger mikroflyklubb sier at flyet regnes som godt og enkelt å handtere.

Håper på svar
De to klubblederne var sammen med mange venner og medlemmer på Bømoen flyplass i går kveld. Alle håper at de to savnede vennene blir funnet i dag og at undersøkelsene som vil bli gjort kan gi svar på årsaken til flystyrten. Ulykken har gått sterkt inn på mange venner av de to savnede mennene.

SKAL GRANSKE: Jostein Eide fra havarikomitéen til Norges luftsport forbund er med på turen inn til Stora Volavatn. 

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen.
SKAL GRANSKE: Jostein Eide fra havarikomitéen til Norges luftsport forbund er med på turen inn til Stora Volavatn. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Flyet skal ha tatt av fra Bømoen ved 16.00-tida mandag. Begge de to savnede var hjemme aleine denne dagen. Derfor var det ingen som meldte dem savnet før tirsdag da de ikke kom på jobb.

HÅPER Å FÅ SVAR: Leder Frode Rønhovde i Hardanger mikroflyklubb og leder Jan Fredrik Fleischer Tønjum i Voss flyklubb håper å få vite hva som forårsaket flystyrten.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
HÅPER Å FÅ SVAR: Leder Frode Rønhovde i Hardanger mikroflyklubb og leder Jan Fredrik Fleischer Tønjum i Voss flyklubb håper å få vite hva som forårsaket flystyrten. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer