Elleve år siden 22. juli

Støre med beskjed til norske muslimer

Jonas Gahr Støre sier at holdningene fra terroren 22. juli fortsatt lever. I sin tale i regjeringskvartalet ba han muslimer snakke ut mot ekstremisme etter skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub 25. juni.

MINNEMARKERING: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre henvendte seg til muslimer i Norge under minnemarkeringen til 22.juli-angrepene. Video: Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 11 år siden terrorangrepet på regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya.

- Vi lytter til det støttegruppa spiller inn. At de påpeker at folk ikke får hjelp, det kan vi ikke leve med. Sånn kan vi ikke ha det. Det er et tiltak vi skal vurdere. Jeg vet at helsedepartementet skal se på en slik modell, sier statsminister Jonas Gahr Støre på nyhetsmorgen på NRK.

Frykter dårlig oppfølging

Støttegruppa etter angrepene 22. juli 2011 har ved flere anledninger uttalt at oppfølgingen i etterkant har vært for dårlig. Nå reagerer de på at den samme modellen blir brukt for de som ble berørt av pride-angrepet 25. juni.

Støre med beskjed til norske muslimer

Etter 22. juli ble det benyttet en todelt modell. De som ble rammet av terrorangrepet på Utøya ble møtt av en proaktiv kommunemodell, mens de som ble rammet på arbeidsplassen sin i regjerinkskvartalet ble møtt med en proaktiv virksomhetsmodell gjennom bedriftshelsetjenesten, ifølge helsedirketoratet.

Faglige anbefalinger i tilknytning til kommunemodellen var at kommunene aktivt ksulle etablere kontakt. Bedriftsmodellen gikk ut på at arbeidsgiver skulle ta hovedansvaret for støtte og oppfølging av ansatte i regjeringskvartalet .

Støttegruppa har også tatt til ordet for at de ønsker at mobildata skal tas i bruk for å registrere terrorofre, men ifølge NTB er datatilsynet skeptisk.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, som selv var på Utøya for 11 år siden, sier til NRK at regjeringen likevel vil vurdere å opprette et slikt katastroferegister.

- I dag lever vi faktisk med det som er et høyt trusselnivå, påpeker Støre.

- Påvirker mye

Onsdag ble det kjent at politiet har fått samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet til å fortsette bevæpningen i inntil tre måneder.

Midlertidig nasjonal bevæpning ble innført etter skytingen i Oslo natt til 25. juni, hvor to menn ble drept og over 20 personer skadd.

Astrid Hoem, leder i AUF, understreker at mange lever med frykten i kroppen etter 22. juli.

- Det er klart at det påvirker når det er et høyt trusselnivå. Hendelsen 25. juni påvirker på to måter. Man blir redd for at noe skal skje, men kanskje ekstra sterkt hvis man har overlevd noe selv. Vi vet ikke alt enda, men det var et angrep som rammet den skeive bevegelsen ekstra hardt. Det betyr at mange skeive i Norge føler seg ekstra utsatt. Det bekymrer meg veldig, sier Hoem.

Statsministeren forteller at dagen i dag er en dag som alltid minnes dem dem som ble drept i angrepene 22. juli 2011, samt de etterlatte og berørte.

I sin tale i regjeringskvartalet trekker Støre fram skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub.

- Natt til 25. juni - dagen da vi skulle markere pride i Oslo, skjøt en mann mot uskyldige mennesker i den varme sommernatten nede i gata her. De ble ofre, mange av dem - høyst trolig - fordi de feiret retten til å elske den man vil. Og gjerningsmannen var - høyst trolig - motivert av islamistisk ekstremisme, sa Støre i sin tale.

I fjor henvendte Støre seg til høyresiden og ba dem heve stemmen og trekke klare grenser mot høyreekstreme. I år gjentok han budskapet, men rettet mot en annen gruppe.

- Derfor henvender jeg meg i dag til de moderate stemmene - det store flertallet i muslimske miljøer - og ber dem snakke ut mot både holdningene og handlingen, og igjen snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter spesielt til dere, sa han.

Dagen i dag markeres med en seremoni utenfor Høyblokka i Oslo klokka 09.30, lystenning i Oslo domkirke klokka 11.00 og markering på Utøya klokka 16.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer