DISKUTERTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas under FNs hovedforsamling i New York i natt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
DISKUTERTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas under FNs hovedforsamling i New York i natt. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

Støre med klare råd til palestinerne

Advarer Abbas mot å presse fram avstemning i Sikkerhetsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i natt norsk tid.

Stemningen i FN er i høyspenn denne uka, og ifølge Støre hadde han og Abbas en «direkte» diskusjon om måten palestinerne nå forsøker å bli anerkjent som en stat i FN på.

- Slik det nå avtegner seg, er strategien å gå til Sikkerhetsrådet. Det er ingen hemmelighet at jeg er nølende til den strategien, men jeg respekterer at det er presidentens valg. Han vet hva som ligger i det ansvaret, sa Støre til Dagbladet og de andre journalistene etter det halvtime lange møtet med Abbas på et hotell like ved FN-hovedkvarteret i New York.

Spøkte Inne på hotellrommet hilste og spøkte Støre og Abbas mens kameraene var til stede. Det er likevel liten tvil om at stemningen i FN er svært spent.

I går varslet de palestinske myndighetene FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, om at de vil legge fram en tekst hvor de ber om å bli anerkjent som en stat. Norges allierte i EU og USA har sammen med Israel drevet et intenst diplomati for å få palestinerne til å droppe forslaget. Støre og Norge leder giverlandsgruppa for de palestinske myndighetene og har en sentral rolle i den diplomatiske kampen som nå utspiller seg.

Stort flertall Det er ventet at 130-140 av FNs 193 medlemsland vil stemme for palestinernes resolusjon i hovedforsamlingen. Det er likevel ikke nok til å få ratifisert en søknad om medlemskap i FN. Det må også godkjennes av FNs sikkerhetsråd, og USA kommer til å bruke sin vetomakt dersom saken kommer dit.

Hovedforsamlingen kan likevel med to tredelers flertall anerkjenne Palestina som en stat som bare har observatørstatus i FN. Det gir uansett palestinerne en sterkere folkerettslig posisjon. Likevel ser det nå ut til at palestinerne planlegger å ta saken direkte til Sikkerhetsrådet.

- Å gå til Sikkerhetsrådet hvor palestinerne vet at utfallet vil bli nei, har jeg advart mot fordi jeg mener det handler om at du gjør dine venner til motstandere. Det trenger ikke palestinerne. Generalforsamlingen er et bredere forum hvor de kan formulere visjonen for sin stat som kan virke stimulerende på forhandlingene, sa Støre i går.

-Blir lyttet til Etter møtet med Abbas var Støre fornøyd med at palestinerne lytter til det norske ståstedet.

- Vi kan ha en direkte diskusjon om dette. Vi blir lyttet til, og jeg tror vi la inn en del tanker som de vil ta med seg. Vi vil ha tett kontakt i dagene som kommer, sier Støre.

Han har sagt at Norge er villig til å anerkjenne en palestinsk stat dersom teksten inneholder tre hovedpunkter: At palestinerne sier seg rede til å forhandle sluttstatusspørsmålene, at teksten må anerkjenne Israels rett til å eksistere, og at palestinerne forplikter seg til moderne statsprinsipper og er forankret i FNs charter og universelle menneskerettigheter.
Vil møtes Israels statsminister, Benjamin Netanyahu kommer også til New York denne uka.

Han sa i går at han ønsker å møte Abbas for å få i gang direkte forhandlinger igjen mellom Israel og palestinerne. Samtidig sa han søndag at palestinernes framstøt var dømt til å mislykkes fordi det ville bli stanset i Sikkerhetsrådet.