Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HEMMELIG STORTINGSMØTE I DAG

Støre mener lukking var unødvendig

- Fristende å tro at regjeringen gjør dette for ikke å få fullt søkelys på deres egne feil og mangelfulle oppfølging, sier Jonas Gahr Støre.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til hemmeligholdet etter Riksrevisjonens rapport om sikkerhet og beredskap. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til hemmeligholdet etter Riksrevisjonens rapport om sikkerhet og beredskap. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to og en halv time avsluttet Stortinget sitt første lukkede møte på 25 år for å diskutere Riksrevisjonens hemmeligstemplede rapport om beredskap og sikkerhet.

Liten forståeldse

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen møtte de 169 stortingsrepresentantene i Stortingets kinosal klokka åtte i morges.

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykte liten forståelse for hemmeligholdet.

- Det er veldig uvanlig i Stortinget og veldig unødig i denne saken, som burde foregått i åpen sal. Det blir en åpen debatt i morgen, men fordi regjeringen la seg på den linjen at et sammendrag fra Riksrevisjonen måtte hemmeligstemples, så måtte vi altså ha denne runden, sier Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister i sju år

På spørsmål om hva han personlig hadde fått ut av møtet, svarer Støre:

- Det har vært interessant og viktig å høre på innleggene, men jeg kan jo ikke gjengi hva som er blitt sagt. Det må vi være veldig nøye på. Jeg har vært utenriksminister i dette landet i sju år og vet alt om verdien av å holde hemmelig det som må holdes hemmelig.

- Men jo mer du er har jobbet med det, jo mer er du opptatt av det som ikke må holdes hemmelig. Det må være åpent, sier Jonas Gahr Støre.

Svekker sikkerhetsloven

- Det kan skade respekten for det som er unntatt offentlighet, om ting blir skjult, som riksrevisor sier, for å skjule egne feil. Det er Per Kristian Foss sine ord. Jeg bare viser til dem, for hvis man bruker sikkerhetsloven til det formålet, da svekker man sikkerhetsloven, sier Ap-lederen.

Og legger til:

- Det er fristende å tro at regjeringen gjør dette for ikke å få fullt søkelys på deres egne feil og mangelfulle oppfølging. Stortinget må nå forutsette at regjeringen gjør det som er nødvendig for å følge opp Riksrevisjonens funn. Men det hadde blitt mindre drama og mindre mistenksomhet om dette var gjort åpent fra første stund.

Følsomme forhold

- Respekten for at noe må være hemmelig står seg på at vi ikke i utrengsmål hemmeligholder unødig. Gjørv-kommisjonens rapport var sterk kost, men åpen. Ånden derfra, arven fra 22. juli, burde ha gjort at dette også burde vært åpent.

- Vi har aldri hevdet at informasjon som omtaler følsomme forhold for Norge, objekter, hvor de ligger, hvordan de tas vare på, skal være offentlige. Tvert imot det skal være høysikkerhet rundt, sier Jonas Gahr Støre.

Ikke ute etter mistillit

Han poengterer at Arbeiderpartiet aldri har vært ute etter en mistillitsprosess etter den sterke kritikken fra Riksrevisjonen.

- Tvert i mot, vi må fortsatt være i en læringsfase, der det som ikke har vært bra nok, blir utbedret. Men når plutselig bruddet kommer, om å unnta ting fra offentlighet som burde vært offentlig, da svekker det læringen og forståelse blant folk, sier Jonas Gahr Støre.

Hele Norges coronakart