Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk

Men mener det kan være naturlig med en gjennomgang etter at åtte marineskip er havnet hos paramilitære i Vest-Afrika.

STRENGT NOK?: AP-leder Jonas Gahr Støre åpner for at regelverket for eksport av forsvarsmateriell bør gjennomgås på nytt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRENGT NOK?: AP-leder Jonas Gahr Støre åpner for at regelverket for eksport av forsvarsmateriell bør gjennomgås på nytt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet avsløre at enda et norsk marinefartøy er videresolgt til et sikkerhetsselskap og brukes til å utføre paramilitære oppdrag i Vest-Afrika. Stikk i strid med alle føringer og regler for salg av norsk forsvarsmateriell.

Senhøsten 2013 solgte Forsvaret kystvaktskipet KV «Titran» for 8,3 millioner kroner til den private sørafrikanske krigsskipsprodusenten Nautic Africa. Selskapet spesialiserer seg på handel med krigs- og patruljeskip til militære og paramilitære organisasjoner blant annet i Afrika og Midtøsten.

Åtte skip til paramilitære - Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre da han i 2011 personlig grep inn og stanset salget av KNM «Horten» til to nordmenn som skulle drive fiskerioppsyn utenfor Somalia.

Likevel har Dagbladet kunnet avsløre at nettopp KNM «Horten», seks tidligere missiltorpedobåter, og nå kystvaktskipet KV «Titran», er solgt til private sikkerhetsoperatører som utfører paramilitære oppdrag i et av verdens farligste og mest lovløse farvann.

Støre leder i dag opposisjonen på Stortinget som nyutnevnt leder for Arbeiderpartiet. Konfrontert med saken 17. juni mente han det var vanskelig å felle noen dom over salgene.

- Her jeg nå sitter to år senere kan jeg bare legge til grunn at de som hadde ansvaret for å vurdere salget i tråd med norsk regelverk, gjorde de vurderingene som skulle gjøres. Jeg kan ikke i dag felle noen dom om det ble gjort eller ikke gjort. De spørsmålene må rettes Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet, sa Støre da.

Åpner for gjennomgang Nå åpner Støre for at det kan være grunnlag for å gjennomgå regelverket.

- Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av forsvarsmateriell, blant annet for å hindre at slikt materiell kommer i gale hender, som til stater som ikke respekterer grunnleggende folkerettslig og humanitært regelverk. Det er også et regelverk som avklarer hva som er å anse som militært materiell når det selges til kjøpere som ikke er stater, sier Støre i en kommentar til gårsdagens avsløring rundt kystvaktskipet Titran.

Forsvare lot den gangen være å informere Utenriksdepartementet om at en sør-afrikansk våpeneksportør hadde lagt inn det høyeste budet, fordi de ikke mente at et slikt salg var omfattet av regelverket for eksportkontroll.

- Jeg legger til grunn at dette regelverket følges. Om praksis skulle vise at regelverket ikke fungerer slikt det er tenkt, eller om slikt materiell havner i uønskede hender, bør UD, sammen med FD, ta en gjennomgang av regelverket. På bakgrunn av Dagbladets reportasjer ville det ikke være unaturlig med en slik gjennomgang, sier AP-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

NIGERIA: Her er to av de seks tidligere norske missiltorpedobåtene som i dag er del av den beryktede ekspiraten «Tompolos» private piratjegerflåte i Nigeria. Foto: Privat
NIGERIA: Her er to av de seks tidligere norske missiltorpedobåtene som i dag er del av den beryktede ekspiraten «Tompolos» private piratjegerflåte i Nigeria. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer