Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store mengder vannis funnet på månen

- Åpner et nytt kapittel om vår nærmeste nabo.

FANT IS HER: På månens sørpol. Foto: NASA
FANT IS HER: På månens sørpol. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): NASA har annonsert funn av et stort felt med vann-is på månen. Dette funnet er betydelig større enn de ørsmå mengdene som tidligere er blitt påvist i månens topplag.

- Vi fant ikke bare litt, men en betydelig mengde, sier forsker Anthony Colaprete i LCROSS-prosjektet, og holder opp en bøtte for å illustrere.

Dette er et svært positivt skritt mot å sende mennesker til månen for mer permanente bosetninger og opphold.

Resultatene er foreløpige og det gjenstår fortsatt analyser. Teamet sier de har funnet «mye mer» i materien som ble slynget opp.

- Dette vil åpne et nytt kapittel i forståelsen av vår nærmeste nabo, sier NASA videre. De omtaler dagens nyhet som en «stor oppdagelse». Det åpner for en rekke nye spørsmål.

Hvor kom det fra?
- Hvor lenge har det vært der? Hvor kom vannet fra? Det vil si noe om jorda og månens historie, sier NASA. Vannet kan blant annet ha kommet via kometnedslag eller solvindene, og kan i forlengelsen gi verdifull informasjon om disse fenomenene.

Funnet ble i forbindelse med sonden LCROSS som i oktober styrtet i kratret Cabeus på månens sydpol. En «gjeterdel» som fløy like bak sniffet gjennom materien som ble slynget opp, på jakt etter vann.

Deler av kratrene på månens poler ligger i evig mørke, og forskere har lenge mistenkt at det finnes store forekomster av vannis her. Funn vil være av stor betydning dersom mennesket skal etablere seg på den naturlige satellitten.

Viktig for månebaser
Vann vil ikke bare være ekstremt viktig som drikke. Det vil gi en rekke andre, svært gunstige, fordeler dersom mennesket skal ta sine første skritt og befolke verdensrommet.

- Vann, H2O, kan også splittes opp i oksygen, O2, som trengs for å puste. H2 kan brukes som drivstoff til raketter, sa Pål Brekke ved Norsk romsenter til Dagbladet da LCROSS styrtet i oktober.

- Dersom vi skal sende folk tilbake til månen må vann og oksygen fraktes med romskipet. Det koster om lag 180 000 kroner å frakte én liter. Så om vann allerede eksisterer på månen så kan dette spare mange penger og frigjøre plass til andre viktige ting, opplyser Brekke.

NASA skal nå se om vannforekomstene er store nok til at astronautene kan leve av det i framtida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media