- Støre mer lemfeldig med habilitetsreglene enn Lysbakken

Høyres Per-Kristian Foss mener Stoltenbergs vurdering av Støre-saken er uforståelig.

-UFORSTÅELIG: Høyres Per-Kristian Foss kan ikke forstå hvordan statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan mener at SStøre-saken er grunnleggende forskjellig enn Lysbakekn-saken. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis
-UFORSTÅELIG: Høyres Per-Kristian Foss kan ikke forstå hvordan statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan mener at SStøre-saken er grunnleggende forskjellig enn Lysbakekn-saken. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / CorbisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det jeg først og fremst reagerer på, er at Støre tydeligvis har rapportert ufullstendig til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, og at han har holdt tilbake opplysninger for komisjonen, sier Per-Kristian Foss, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite for Høyre. 

- For meg framstår det nå som mer og mer uforståelig at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legger til grunn at denne saken er grunnleggende annerledes enn Lysbaken-saken. Støre har vært mer lemfeldig med habilitetsreglementet enn Lysbakken, legger han til.   

Lovet støtte i forkant
I dag avslører nemlig Dagbladet at utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) tidligere statssekretær, Elisabeth Walaas, lovet Felix Tschudi UD-støtte over to uker før søknaden om den omstridte milliontildelingen var sendt.

I et internt UD-notat Dagbladet har fått innsyn i, står det svart på hvitt at «UDs støtte til prosjektet er godkjent og annonsert av statssekretær Walaas på møte med F. Tschudi, Rederiforbundet m/flere 25. september 2008». 

Søknaden fra Norges Rederiforbund er datert 10. oktober 2008.

Tschudi-initiativ
Dette går ikke fram av Støres redegjørelese til Stortinget. Her heter det at søknaden ble behandlet på vanlig måte, og at millionstøtten ble formelt godkjent 7. november 2008.

I den samme redegjørelsen skriver Støre at initiativet til prosjektet kom fra Norges Rederiforbund, og at på Tschudi Shipping på «oppfordring fra Norges Rederiforbund tok del i oppfølgingen av initiativet».

De interne UD-dokumentene Dagbladet har fått innsyn i, tegner et annet bilde. Her heter det blant annet: «Initiativtaker Tschudi Shipping Company gir 6 mill. til opprettelsen og etablering av et senter for nordområdelogistikk i Kirkenes(...)».
 
Stoltenberg-støtte
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gikk i forrige uke ut med en støtteerklæring til Støre.

- Den store forskjellen her er jo at Jonas Gahr Støre vurderte sin egen habilitet, og han kom til at han ikke var inhabil. Når det gjelder Audun Lysbakken, var det hans egen vurdering at han klart var inhabil i spørsmålet om Reform, sa Stoltenberg til TV 2.
 
For Foss framstår denne uttalelsen som «mer og mer underlig». Han mener det nå med all tydelighet framgår at Støres gode venn, Felix Tschudi, var en sentral pådriver for senteret i Kirkenes og at UD i lengre tid har hatt tett kontakt med rederen i forkant av tildelingen.  

- For meg er det derfor fullstendig uforståelig at Støre ikke fant grunn til å få habiliteten sin vurdert i forkant av tildelingen, sier han.

- Det blir altfor formalistisk å vise til at søknaden kom Rederiforbundet. Det er uansett ikke avgjørende hvem pengene gikk gjennom, men hvem pengene gikk til, sier han.

• Støre 14. april: - Venn, men ikke nær venn
 

UNDRES: Høyres Per-Kristian Foss, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, syns Stoltenbergs vurdering av Støre-saken framstår mer og mer underlig.  

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDRES: Høyres Per-Kristian Foss, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, syns Stoltenbergs vurdering av Støre-saken framstår mer og mer underlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer