Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Store mineralverdier på Norges havbunn

Tilsvarende en verdi på minst 430 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske beregninger fra NTNU tyder på at det er betydelige mengder kobber, sink, sølv og gull på norsk havbunn, tilsvarende en verdi på minst 430 milliarder kroner.

På havbunnen innenfor norsk økonomisk sone finnes store forekomster av metalliske sulfider. Potensielle verdier kan være hele 1.000 milliarder kroner, ifølge forskningstidsskriftet Gemini. Det tilsvarer et femtedels oljefond.

- Dette er oppsiktsvekkende og svært interessante resultater, sier dekan Ingvald Strømmen ved NTNU.

Førsteamanuensis Steinar Ellefmo understreker at det er snakk om bruttoverdier før kostnader er beregnet inn.

Området som forskerne har analysert, er den nordlige delen av den midtatlantiske ryggen. Langs denne ryggen foregår vulkansk aktivitet, noe som har dannet blant annet Jan Mayen og Island.

Kokende havvann trekker ut mineraler og metaller fra grunnen. Når dette sprutes ut på havbunnen og kommer i kontakt med det kalde vannet, utfelles gull og sølv, kobber og kobolt, sink og bly.

- Den betydelige størrelsen på estimatet gir grunnlag for videreføring av prosjektet for å styrke kunnskapen om Norges marine mineralressurser og om hvordan disse kan forvaltes på en bærekraftig måte, understreker Ingvald Strømmen ved NTNU.

(NTB)