Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store mørketall om overgrep mot eldre

Overgrep mot eldre et vanlig, men skjult problem. De eldre har høy terskel for å melde i fra.

IKKE ENKELT TILFELLE: Vern for eldre er ikke sjokkert over overgrep mot eldre. Denne uka ble det kjent at en 49-åring har forgrepet seg seksuelt på flere eldre i Stavanger. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
IKKE ENKELT TILFELLE: Vern for eldre er ikke sjokkert over overgrep mot eldre. Denne uka ble det kjent at en 49-åring har forgrepet seg seksuelt på flere eldre i Stavanger. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke overrasket over eldre-overgrep. Her er det store mørketall, sier Synøve Minde ved Verrn for Eldre til Dagbladet.  

Mandag ble det kjent at en 49-åring i Stavanger er pågrepet for å ha forgrepet seg på flere eldre.  Han er mistenkt for seksuelle overgrep mot et titalls personer av begge kjønn i alderen mellom 80 og 90 år.  

Politiet i Stavanger forteller i dag at de har fått inn flere tips i saken, og at mannen skal ha forgrepet seg på én eller flere beboere ved en institusjon i Klepp kommune, i tillegg skal det ha blitt begått et forhold i Time kommune, melder Stavanger Aftenblad

- Det er ikke et enkeltstående tilfelle, overgrep mot eldre skjer over alt, sier Minde.  

Hun sier imidlertid at de sjeldent hører om overgrep av seksuell karakter, men får henvendelser om andre typer overgrep: 

- Det kan være fysisk, psykisk, økonomisk og strukturelle overgrep, eller situasjoner der liv og helse ikke blir ivaretatt, sier Minde.  

10 prosent rapporterer overgrep Ifølge Minde er overgrep mot eldre et vanlig, men skjult problem, både i det private liv og på institusjoner.  

Minde peker på at internasjonal forskning viser at om lag 4-6 prosent av de eldre opplever å bli utsatt for en eller annen form for overgrep:

- I Oslo utgjør det ca 4000 personer. Av disse igjen får Vern for Eldre meldinger fra om lag 10 prosent, noe som utgjør bare 400 meldinger i året. Dette viser at det er mange som ikke får den hjelpen de har behov for, forklarer hun.  

Overgrep i nære relasjoner Minde forteller at de fleste overgrepene mot eldre skjer i nære relasjoner. Det er også derfor det er vanskelig å oppdage:  

- Det kan se ut til at eldre har en høy terskel for å melde ifra. De mener det er en privatsak.  

- Mange synes det er trist, skambelagt eller vanskelig å snakke om. Det er også vanskelig å klage fordi man er redd for å miste nødvendig hjelp, forklarer hun.  

Hun forteller at eldre er også sårbare og utsatte for overgrep fordi de kan være svekket fysisk eller psykisk.  

Minde etterlyser mer forskning på overgrep mot eldre, men er fornøyd med at Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKSVS) har fått midler til å forske på eldrevold.      

8 av 10 innrømmer overgrep og forsømmelser Overgrep mot eldre skjer ikke bare i nære relasjoner:  

En undersøkelse gjort til doktorgradsstipendiat og høgskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Wenche Malmedal viser at om lag åtte av ti ansatte ved sykehjem innrømmer at de minst én gang siste måned enten har krenket beboere, begått overgrep eller forsømt arbeidet.  

Malmedal var ikke tilgjengelig i dag, men sa i 2009 at funnene ikke var overraskende:  

— Tallene er høye, men ikke overraskende, og dette er ikke akseptabelt, sier Malmedal til Dagens Medisin

Malmedals forskning viser at 87 prosent av ansatte ved 16 kommunale sykehjem i Sør-Trøndelag vedgår at de selv har gitt utilstrekkelig pleie, har stått for overgrep eller krenkelser eller andre forsømmelser minst én gang i løpet av den siste måneden.   

91 prosent rapporterer å ha observert dette hos kolleger.  

Studien ble gjennomført i 2005, men Malmedal sa i fjor at det ikke er noen grunn til å tro at situasjonen er blitt bedre.  

Flere overgrep enn hva vi tror - Jeg har et bestemt inntrykk av at det skjer flere overgrep mot eldre enn hva vi tror, sier Dag Bredal, informasjonssjef i Seniorsaken.

- Tall fra utlandet viser at om lag 10-12 prosent av eldre blir utsatt for vold eller nedverdigende oppførsel, mens vi i Norge ikke vet hvor mye det er snakk om. Men det er ingen grunn til å tro at det er mindre her hjemme, sier Bredal.  

Han forteller at Seniorsakens SOS-telefon får få henvendelser om overgrep i hjemmet, men mer om omsorgssvikt i institusjonene.

- Vi vet jo at det foregår overgrep mot eldre på institusjoner også, selv om ikke dette er et stort fenomen. Det skjer en del tabber som godt kan beskrives som overgrep, forteller Bredal.       

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!