Store mørketall om sex-misbruk

Unge jenter i utkantstrøk er mest utsatt for å bli utnyttet av voksne menn. Mørketallene er store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Eva Frivold har rekke ganger vært bistandsadvokat for tenåringsjenter som er blitt misbrukt seksuelt av voksne menn.

- Jeg tror dette er noe som skjer veldig ofte i Bygde-Norge. Jeg jobber i Østfold og Oslo. I Oslo er slike saker sjeldne.

Kritiserer politiet

Hun sitter i det regjeringsoppnevnte Kvinnevoldsutvalget. Seksuelt misbruk av unge jenter er et av problemene utvalget ser på. Frivold sier de kommer til å foreslå radikale endringer for at det skal bli lettere både å anmelde seksuelle overgrep og å få politiet til å prioritere slike saker.

- Politiet tar ikke sakene alvorlig nok, og domstolenes grense for å dømme er for høy, sier Frivold, som mener bare et fåtall saker der voksne menn utnytter mindreårige jenter seksuelt, havner hos politiet.

- Jeg er sikker på at det finnes svære mørketall. De fleste sakene ser politiet aldri. Mange av jentene som kommer til meg, ønsker ikke å gå til sak, på grunn av belastningen, sier hun.

Unnlater å anmelde

Åse Texmo, tidligere statsadvokat i Nordland, har forsket på politiets og rettssystemets behandling av seksuelle overgrep mot kvinner og barn, og på kvaliteten på straffesaksbehandlingen av seksuelle overgrep i Nord-Norge.

- Det som skal ha skjedd i Kabelvåg, er ikke enestående for Nord-Norge, sier Texmo, som mener kombinasjonen voksne menn og mindreårige jenter, fest og seksuell omgang kan være et bygdefenomen.

- Flere kvinner enn menn flytter fra bygda, er yngre enn mennene når de flytter, og flytter sjeldnere tilbake, sier forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå, som likevel advarer mot å fastslå at kvinneunderskuddet fører til at voksne menn i Distrikts-Norge jakter på yngre jenter for å få sex.