- Store mørketall

Hvert år blir under femti personer dømt for falsk forklaring i norske rettssaler, men antall løgnere er åpenbart mye høyere. Juristen Abid Q. Raja (26) mener mange muslimer ikke ville klare å vitne falsk om de måtte sverge på Koranen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Krev at folk sverger over Koranen. For en muslim som har avlagt ed over sin hellige skrift vil det være uakseptabelt å lyve under en straffesak, sier Abid Q. Raja (26) til Aftenposten.

Den unge juristen med pakistansk bakgrunn får mye skryt for forslaget.

- Det er positivt at han kommer med konstruktive forslag som hvertfall må vurderes, sier førstemanuensis i rettsvitenskap Svein Slettan til Dagbladet.no.

Løgn i norske rettssaler er et stort problem, selv om statistikken skulle tyde på noe annet: I 1997 ble 81 personer dømt for å ha avgitt falsk forklaring, i år 2000 ble bare 49 funnet skyldig i løgn.

- Dette er et område med store mørketall. Ikke noe sted lyve det så mye som i Oslo tinghus, sier Slettan spøkefullt.

Problemet er at det er vanskelig å bevise at folk lyver, og at de gjør det med forsett.

Diskriminerende

Raja mener at mange muslimer ikke ville kunne lyve dersom de sverget på Koranen å snakke sant.

- Vi må øke presset for å få folk til å snakke sant. I gjengmiljøene er man opptatt av respekt og ære. Selv her vil det medføre tap av sosial anseelse hvis man lyver etter å ha sverget over Koranen. Ingen vil helt og fullt stole på en muslim som har sverget løgnaktig over Koranen, sier Raja til Aftenposten.

Men flere eksperter mener at det er problematisk å bringe religion inn i rettssalene. Slettan frykter at det kan oppfattes som diskriminerende at bare muslimer må sverge på sin hellige skrift.

- Hva med de som ikke tror. Vi kan ikke innføre en særordning for muslimer, sier Slettan.

Heller ikke Raja tror at forslaget vil gå upåaktet hen i det muslimske miljøet. Som medlem i Det kriminalitetsforebyggende råd vil han fremme forslaget til justisminister Odd Einar Dørum.

LEGG PRESS PÅ VITNENE: Abid Q. Raja vil bruke Koranen for å få vitner til å snakke sant i retten.