Corona-pandemien

- Store mørketall

Stor smitteøkning i europeiske ferieland.

VENTET OPPBLOMSTRING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad så sommeroppblomstringen av coronasmitte komme. Foto: Javad Parsa / NTB
VENTET OPPBLOMSTRING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad så sommeroppblomstringen av coronasmitte komme. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Vi så tydelig hvor fort BA.4- og BA.5-variantene økte i utbredelse og omfang i Sør-Afrika og Portugal før sommeren, og regnet derfor med en tilsvarende utvikling i hele Vest-Europa i juni, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

I en rekke land i Europa, deriblant ferieland som Spania, Hellas, Tyskland og Frankrike, er coronasmitten nå på kraftig frammarsj. I sistnevnte land har antall nye smittetilfeller økt med over 40 prosent den siste uka, og det fryktes at tett sosialt samvær blant ferierende turister skaper grobunn for smitte.

FRYKTER SPREDNING: Fagmiljøet frykter at løsslippet av sosialt samvær fører til smitte av BA.4- og BA.5-varianten. Her fra Ibiza i juni. Foto: Lluis Gene / AFP / NTB
FRYKTER SPREDNING: Fagmiljøet frykter at løsslippet av sosialt samvær fører til smitte av BA.4- og BA.5-varianten. Her fra Ibiza i juni. Foto: Lluis Gene / AFP / NTB Vis mer

Nakstad opplyser at tallene er høye - men at de i virkeligheten trolig er enda høyere, ettersom færre testes for covid-19 nå enn tidligere i pandemien.

- Selv om mørketallene er store pga. lav testaktivitet, har Frankrike, Tyskland og Italia nå mer enn 100 000 registrerte smittetilfeller per dag. Dette er ganske likt toppen av bølgen i Portugal i midten av mai måned, sier han.

Smitter vaksinerte lettere

Det er virusvariantene BA.4 og BA.5 som nå sprer seg raskt over det europeiske kontinentet. Blant annet kan de lettere smitte vaksinerte personer enn tidligere varianter.

Utbredelsen av de nye variantene kommer samtidig med at Schengen-landene for en stor del har fjernet coronarestriksjonene ved innreise samt andre tiltak. Noen land, som Spania og Tyskland, har fremdeles munnbindplikt på offentlig transport.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Ligger det an til at nordmenn på ferie i Europa kan forvente et (mye) høyere restriksjonsnivå framover? Hvor mye skal til for at smittevernregimet i de aktuelle landene begynner å nærme seg tiltakene vi husker fra tidligere, med omfattende innreisekrav?

- Enkelte europeiske land har opprettholdt påbudet om munnbind på kollektivreiser i sommer, og dette vil man trolig se mer av i flere typiske ferieland. Kanskje vil noen smittevernråd også innskjerpes noen steder der mange samles innendørs, svarer Nakstad, men presiserer:

- Det er imidlertid lite sannsynlig at det vil strammes inn på bruken av coronasertifikat eller karanteneregler denne sommeren. Som turist er det først og fremst munnbind man vil måtte forholde seg til på reise i utlandet.

- Har du noen råd til nordmenn som skal på ferie i utlandet nå, med tanke på smittevern? Hva skal de gjøre dersom de blir smittet mens de er i utlandet? Burde de helst holdt seg i Norge?

- Vi anbefaler fortsatt alle å holde seg hjemme hvis de blir syke med covid-19. Hvis man blir syk på ferie, bør man begrense nærkontakt med andre og bruke munnbind om man må forflytte seg.

Som vinteren 2021

Også i Norge har antallet smittede og innlagte på grunn av corona steget kraftig den siste tida. Ifølge Folkehelseinstituttets siste ukesrapport, som gjelder uke 25 og 26, ble det begge ukene meldt om over 300 nye sykehusinnlagte, og over 60 dødsfall.

FREMDELES PÅBUDT: I Italia må passasjerene fremdeles bruke munnbind på offentlig transport. Foto: Armando Franka / AP / NTB
FREMDELES PÅBUDT: I Italia må passasjerene fremdeles bruke munnbind på offentlig transport. Foto: Armando Franka / AP / NTB Vis mer

- Hvorfor er ikke tiltaksnivået høyere nå som antallet smittede og døde igjen stiger kraftig? Hva skiller denne smitteoppblomstringen vesentlig fra tidligere? Dette gjelder både Norge og utlandet.

- Selv om land som Norge, Sverige og Storbritannia tester lite nå, har vi like mange nye covid-19-innleggelser per uke som vinteren 2021. Den store forskjellen er at andelen på intensivavdeling er mer enn halvparten så lav. Derfor er presset på sykehusene ikke like stort rent tallmessig, svarer den assisterende helsedirektøren.

- Problemet er at bølgen treffer midt i en periode med ferieavvikling, samtidig som det er like mange andre pasienter som trenger helsehjelp som det var før pandemien. Derfor håper vi at den utflatingen i innleggelser vi nå ser tegn til, vil fortsette i juli og august, og kanskje også blir til en nedgang etter hvert som vi alle er mer spredt og utendørs i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer