Støre møter Islamsk råd

- Vi tar truslene mot nordmenn på største alvor, sier utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag innkalte utenriksminister Jonas Gahr Støre til pressekonferanse 14.30 for å orientere om situasjonen.

Fremdeles skaper Muhammed-karikaturene, som ble publisert i danske Jyllands-Posten og norske Magazinet, voldsomme reaksjoner.

- Vi tar avstand fra all bruk av vold, det gjør også de aller fleste politiske og religiøse lederne i Norge og utlandet. I en situasjon som dette er det ofte de ekstreme gruppene på begge sider som får dominere overskriftene, sier Støre.

Stenger for henvendelser

Tidligere i dag har Utenriksdepartementet (UD) stengt det norske representasjonskontoret i Al-Ram, som ligger mellom Jerusalem og Ramallah på Vestbredden, for publikumshenvendelser.

Beslutningen kom etter at to væpnede palestinske grupper truet med å angripe norske diplomater, forteller Rune Njåstad i UD til Dagbladet.no.

- Vi tar nordmennes og våre ansattes sikkerhet på største alvor. Reiserådet til nordmenn er at de ikke børe reise til Gaza og Vestbredden, sa utenriksministeren på pressekonferansen.  

Kontoret vil være bemannet selv om publikum ikke kan henvende seg der. Det er 23 ansatte på kontoret, deriblant 9 diplomater.

Møter norske muslimer

Gahr Støre sa på pressekonferansen i dag at han nå vil møte Islamsk Råd i Norge.

- Islamsk Råd har anmodet meg om et møte i morgen klokken 09.30, og jeg har takket ja. Jeg sa også at de gjerne må ta med ledere for moskeene i Norge. Jeg tror det er riktig av oss å sette oss ned å starte en dialog nå, sa Gahr Støre. 

Han understreket at det er vel så viktig å stille seg åpen, bli kjent og begynne på en ny dialog, som å lage en bestemt plan for hva samtalene skal handle om.

Spørsmålet om hva han mener om kritikken som har vært reist mot den norske regjeringen om at de ikke har vært tydelige nok i sitt forsvar for ytringsfriheten, avviste Gahr Støre:

- Det stiller jeg meg helt uforstående til. Det er to tradisjoner det er viktig å slå ring om nå. Det ene er ytringsfriheten, det andre er dialogen. Men det er ikke snakk om et enten-eller. Det dreier seg om både ytringsfrihet og dialog, sa utenriksministeren til Dagbladet.no.

VIL HA DIALOG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.