Støre i Ukraina

Støre møtte Zelenskyj: Gir ti milliarder

I et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv fredag, kunne statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) komme med en gladnyhet.

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KYIV (Dagbladet): Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene.

Nyheten om den enorme pengesummen ble offentliggjort på et møte mellom den norske statsministeren og Volodymyr Zelenskyj i Kyiv fredag.

Det har vært stort hemmelighold rundt statsministerens Ukraina-tur, og sikkerheten er høy, fra både norsk og ukrainsk side.

Støre føyer seg dermed inn i rekken av flere internasjonale ledere som besøker den ukrainske presidenten i det krigsherjede landets hovedstad.

- Russlands invasjon av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Krigen har dramtiske konsekvenser for det ukrainske folket, som er helt avhengig av hjelp utenfra. Invasjonen truer også sikkerheten i Europa. Vi bidrar for å støtte ukrainernes kamp for frihet. De kjemper for sitt land, men også for vår felles sikkerhet i Europa og våre demokratiske verdier, sier Støre i en uttalelse fredag.

I UKRAINA: Statsminister Støre i Tsjernihivs gater, omringet av utbombede bygninger. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
I UKRAINA: Statsminister Støre i Tsjernihivs gater, omringet av utbombede bygninger. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Omvisning i trang kjeller

Støre ankom Ukraina med tog fra Polen fredag, og har i forkant av besøket hos presidenten besøkt krigsrammede områder nord for hovedstaden.

I Tsjernihiv møtte Støre Ukrainas visestatsminister Julia Svyrydenko og Tsjernihiv-guvernør Vjatsjeslav Tsjaus på en ødelagt hjerteklinikk. Klinikken og nærliggende boligblokker ble truffet av et russisk flyangrep 3. mars.

SIKKERHET: Det har vært svært høy sikkerhet under statsministerens besøk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
SIKKERHET: Det har vært svært høy sikkerhet under statsministerens besøk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
LYTTET: Støre fikk høre fra visestatsminister Julia Svyrydenko og Tsjernihiv-guvernør Vjatsjeslav Tsjaus. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
LYTTET: Støre fikk høre fra visestatsminister Julia Svyrydenko og Tsjernihiv-guvernør Vjatsjeslav Tsjaus. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Så besøkte han en gammel skole i Jahidne, hvor over 300 personer ble holdt fanget av russiske soldater i en måned. Støre møtte rundt 20 av dem, og snakket spesielt med en familie på tre.

Barnet var bare rundt fem måneder gammelt da hun ble holdt fanget i kjellerne.

Støre fikk også omvisning i den trange kjelleren.

Enorme konsekvenser

Konsekvensene av krigen er enorme. Verdensbanken har anslått at landets bruttonasjonalprodukt vil falle med 30-50 prosent i 2022. Det internasjonale pengefondet (IMF) antar at det kortsiktige finansierinsbehovet vil være fem milliarder amerikanske dollar - i måneden.

En betydelig del av midlene vil gå til våpen og militært materiell.

STORE ØDELEGGELSER: Omgivelsene vitner om et land i krig. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
STORE ØDELEGGELSER: Omgivelsene vitner om et land i krig. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
PÅ HJERTEKLINIKK: Støre besøkte en ødelagt hjerteklinikk. Klinikken og nærliggende boligblokker ble truffet av et russisk flyangrep 3. mars. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
PÅ HJERTEKLINIKK: Støre besøkte en ødelagt hjerteklinikk. Klinikken og nærliggende boligblokker ble truffet av et russisk flyangrep 3. mars. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Vi må videreføre vår støtte til Ukraina slik at de kan fortsette sin kamp for frihet og selvstendighet. De ukrainske styrkene trenger vestlig støtte i form av militært materiell og våpen for å kunne stå imot de russiske angrepene. På kort sikt er det avgjørende å sørge for at Ukraina har ammunisjon til de våpensystemene som allerede er levert. Det trengs også mer våpen. Norge og Storbritannia samarbeider om donasjon av langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

I første rekke vil det bli donert tre vogner fra Norge.

- Støtter Ukrainas rett

Norge går sammen med nærstående land og multilaterale organisasjoner for å støtte modernisering og reform av den ukrainske staten.

Støtten til Ukraina vil kanaliseres gjennom etablerte og internasjonalt anerkjente organisasjoner.

- Vi støtter Ukrainas rett til å velge sin egen fremtid. Sammen med partnere vil regjeringen støtte reformer som har som mål å om å styrke Ukrainas integrasjon i euroatlantiske strukturer. Norge vil velge effektive, felles europeiske løsninger når slike foreligger, det er også i vår interesse, sier statsminister Støre.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer